Vorige
Nieuws

De Lentloperbrug publieksfavoriet bij architectuurprijs Nijmegen

Op maandagavond 29 januari was het zover: de bekendmaking van de Architectuurprijs Nijmegen. Twee kunstwerken uit het project Ruimte voor de Waal – De Lentloperbrug en Zaligebrug – waren genomineerd voor de juryprijs. Naast de juryprijs konden mensen stemmen op het voor hen beste en mooiste project. Tandheelkunde Radboud UMC ging met de juryprijs naar huis. Ney & Poulissens Architects & Engineers – architect Lentloperbrug – nam met 14,5% van de stemmen de publieksprijs in ontvangst.

JURYRAPPORT LENTLOPERBRUG

De jury vindt de Lentloperbrug een mooi gebaar op een goede plek. "De doorsteekjes zijn aangename verrassingen die een heel nieuw perspectief bieden op de onderzijde van de brug die qua stijl sterk verschilt van de bovenzijde van de brug". De jury looft het ontwerp, de inpassing en de materialisering. De jury vindt de brug als object prachtig en getuigen van durf en vernieuwing. Toch vinden zij dat er in de route voor voetganger en fietser iets wringt. Wie naar het westen afbuigt komt terecht in een weiland en een onhandige trap waarmee je als fietser omhoog moet om je route te kunnen vervolgen. Niettemin: wat blijft is de bewondering om wat deze gelauwerde brug toevoegt aan het landschap, de routes en derhalve aan die cruciale brugfunctie: verbinden.

JURYRAPPORT ZALIGEBRUG

De Zaligebrug beweegt mensen en beweegt met het landschap. Daardoor staat hij zo fraai in zijn landschap. Het object lijkt bijna een kunstwerk en bij een eerste beoordeling niet zozeer een functioneel object. Een enkel jurylid was verbaasd over het feit dat de brug overstroomt bij hoogwater, omdat dit ogenschijnlijk ten koste gaat van de functionaliteit. Het verhaal achter deze keuzes haalt deze twijfels weg. De jury vindt de naam treffend, ook al verwijst deze slechts naar de straat die naar de brug toeloopt. Het is oprecht een zalige brug, maar tegelijk ook een prettig ongehoorzame brug. En daarmee een echo van het dynamische rivierenlandschap, dat schoonheid paart aan de 'waterwolf'. Het repertoire van bruggen is weer verrijkt.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.