Vorige
Nieuws

De ‘meterkast eerst', eerder in je nieuwbouwwoning

Het is een vreemd aanzicht. Op het nieuwbouwproject ‘Zuiderlei’ in Rosmalen worden in totaal 27 meterkasten ‘vooruit’ geplaatst. De meterkasten, die vaak aan richting het einde van de bouw geplaatst worden, staan er nu als eerste. Een spraakmakende verandering in de bouwvolgorde van nieuwbouwwoningen. Samen met partner CEHEtech duiken wij dieper in dit traject.

Zonder nutsaansluitingen is een huis niet gereed voor bewoning en dus niet gereed voor oplevering. Tot voor kort was het aansluiten van een woning op het openbare net een taak die tijdens de afbouwfase van een woning plaatsvond. De invloed daarvan op de rest van de bouwplanning is groot. In Zuiderlei plaatsen we de meterkasten eerder in de bouw en dat heeft zo zijn voordelen.

De meterkast vooruit


Door de vroegtijdige plaatsing van meterkasten in nieuwbouwwoningen is het niet meer noodzakelijk om een tijdelijk netwerk aan te leggen voor bouwwater en bouwstroom én na afloop weer te verwijderen. In plaats daarvan zijn de definitieve aansluitingen in de woning direct inzetbaar! De nutspartijen die verantwoordelijk zijn voor het leveren van de stroom-en watervoorziening kunnen na de plaatsing van de meterkast de benodigde zaken aansluiten.

Direct resultaat; je bent als aannemer niet meer afhankelijk van de flexibiliteit in de planning van een externe partij. Op de bouwplaats werkt het ook makkelijker, je ervaart immers geen overlast meer van het eerder demonteren van de steiger, het vrijmaken van het graaftrace en de hoge opstap van de woning. De sleuven voor de voordeur tijdens de afbouwfase behoren tot het verleden. Dit bevordert de veiligheid op de bouwplaats.“Onbekend maakt onbemind maar de ervaring zorgt ervoor dat installateurs, nutspartijen en wij zelf niet anders meer willen,” aldus Eugeny van de Manakker, uitvoerder op Zuiderlei.

Omdat je een externe en onzekere factor naar voren haalt, lukt het om nauwkeuriger te plannen en vertraging in de oplevering te minimaliseren. Helder voor de kopers én prettiger werken voor alle betrokken partijen.

Korte doorlooptijd


Naast tijdwinst en het verhogen van de veiligheid op de bouwplaats zijn er nog meer voordelen aan het eerder plaatsen van meterkasten. Zo zijn we als ontwikkelende bouwer minder afhankelijk van de planning van netbeheerders, aldus Eugeny. 

Een bijkomend voordeel is dat de installaties eerder in werking kunnen worden gesteld. Dit heeft een gunstig effect op het drogen van de woning. Zo kan een stukadoor of installateur sneller aan de slag en dat is fijn voor de doorlooptijd van het project. Door het eerder plaatsen van de meterkast wordt er minder tijd en materiaal besteedt. Zo zijn er bijvoorbeeld minder verlengkabels, waterslangen en andere snoeren nodig.

Samenwerking

In Rosmalen werkt Dura Vermeer met verschillende partners. CEHEtech, expert op het gebied van prefab-meterkasten, heeft ons ondersteund tijdens het overleg met de Nutsbedrijven en aannemers. De prefab meterkast wordt in de fabriek al voorzien van de woning specifieke groepenkast die door partner Van Aalst bij CEHEtech is aangeleverd. Deze manier van werken komt de kwaliteit en snelheid ten goede. Hierdoor is het mogelijk om één dag na plaatsing de huisaansluitingen te realiseren.

''Door de toepassing van de prefab meterkast krijgen wij, maar ook de uiteindelijke klant, een hogere kwaliteit en is het moment van oplevering veel voorspelbaarder’’ aldus Marco Kock van CEHEtech.

 

Zuiderlei

Hertogbouw, een samenwerking van gebiedsontwikkelaar AM, Heijmans Vastgoed, Dura Vermeer Bouw Zuid en Hendriks Projectontwikkeling realiseert 27 duurzame woningen in het project ‘Thuis aan de Waterkant’ in de gebiedsontwikkeling De Groote Wielen in Rosmalen (gemeente ’s-Hertogenbosch). Bij al deze woningen wordt het ‘meterkast vooruit’ principe toegepast.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.