Vorige
Nieuws

Diepste punt parkeergarage Garenmarkt feestelijk gevierd

Een jaar geleden werd de bouwkuip onder water gezet om de grond uit de bouwkuip te kunnen pompen en het onderwaterbeton te kunnen storten. In december vorig jaar werd de bouwkuip weer leeggepompt. Vandaag vierden de bouwcombinatie Dura Vermeer-Besix en de gemeente Leiden met alle betrokkenen een nieuwe mijlpaal in het bouwproces: de constructievloer van verdieping -5 is gestort. In totaal is circa 2.800 kubieke meter beton verwerkt in deze onderste parkeerlaag.

Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen): “Het blijft indrukwekkend om onderin de bouwput te staan en de grootte van de parkeergarage te ervaren. Ik heb me laten vertellen dat de omvang vergelijkbaar is met die van de Pieterskerk. De komst van deze ondergrondse parkeergarage biedt de Garenmarkt de kans uit te groeien tot een mooi, aantrekkelijk groen stadsplein. Een aanwinst voor de stad.”

Paul Bleijenberg, voorzitter Raad van Bestuur van de bouwcombinatie: “Deze mijlpaal staat voor de technische uitdaging van bouwen in een binnenstedelijke omgeving met een diepe bouwkuip van 16 meter onder de grond én historische panden op aanraakafstand. We mogen trots zijn op dit technisch hoogstandje dat geleverd is door het team en alle partners.”

PLAATSEN VAN PREFAB VLOERDELEN VOLGENDE STAP

Nu de onderste parkeerlaag af is, vinden in de bouwkuip de voorbereidingen plaats voor het plaatsen van de prefab vloerdelen van de overige verdiepingen. De prefab vloerdelen wegen maximaal 18 ton en worden per stuk aangeleverd op de bouwplaats. Met de torenkraan worden de elementen op de juiste plek geplaatst. De eerste vloerpanelen zijn inmiddels geplaatst. Na de zomer zijn alle verdiepingen geplaatst en wordt het dak dichtgemaakt. Ondertussen wordt ook verder gewerkt aan de in- en uitrit in de Korevaarstraat. Deze week vindt de betonstort van het eerste deel van de vloer daarvoor plaats.

Foto(grafie) Buro JP.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.