Vorige
Nieuws

Dura Vermeer en Lomans bundelen krachten: ‘We versterken elkaar’

Dura Vermeer Renovatie Midden West en installatiepartner Lomans Totaalinstallateurs opereren voor het eerst als volwaardig team tijdens de renovatie van het Keizer Karel College in Amstelveen. Geen traditionele rolverdeling, maar volledige gelijkheid. Projectmanager voorbereiding Henk Marsman blikt samen met John Weitz, adviseur ontwerp en calculatie bij Lomans, terug op de tender- en bouwteamfase.

Een gezamenlijke, en uiteindelijk verloren aanbesteding, was het startpunt voor de samenwerking tussen projectmanager Henk en adviseur John. “We merkten dat als we uit de concurrentiesfeer stapten, we onze krachten konden bundelen en daardoor beiden sterker uit de bus kwamen”, vertelt Henk. “Het werkte voor beide kanten heel plezierig. We bespraken openlijk en met vertrouwen in elkaar wat onze gedachten waren over het project en kwamen zo tot een mooi plan”, voegt John toe. De tender werd uiteindelijk verloren op prijs, maar het zaadje voor de samenwerking was geplant. “En toen kwam de uitvraag voor de renovatie van het Keizer Karel College voorbij”, vertelt John enthousiast. Toen hij werd benaderd door Henk twijfelde hij geen seconde: “Ik zag het als een uitgelezen kans om de basis die we al hadden, verder uit te bouwen.”

Meer waarde voor de klant

Ook voor Henk voelde het als een logische stap. “Bij het renoveren en verduurzamen van een oud schoolgebouw, is de verhouding tussen bouwkundige- en installatietechnische werkzaamheden ongeveer vergelijkbaar. In een traditionele rolverdeling zijn wij als aannemer leidend en haken we in een later stadium een installateur aan. Maar ik had echt een klik met John en voelde dat wanneer we onze krachten vanaf het begin zouden bundelen, we een sterker plan van aanpak konden maken en meer waarde leverden voor de klant.” John knikt instemmend mee, “Samenwerken zorgt voor een voorspelbaar en betrouwbaar proces. We kunnen scherper aanbesteden doordat we vanaf het begin meedenken en heldere afspraken maken over wie, wat doet én waarom.”

Goede match

Maar wat maakt Dura Vermeer en Lomans nou zo’n goede match? John: “Traditioneel merk je nog wel eens, dat de bouwkundige- en installatietechnische kant van een project twee gescheiden werelden zijn, die elkaar treffen op de gezamenlijke demarcatielijst. Dit keer hebben we er aan gewerkt die zaken zo veel mogelijk over elkaar heen te leggen, waardoor een integraal plan ontstaat met maximaal resultaat voor de opdrachtgever. We vullen elkaar aan. Zo geven wij bouwkundige werknemers van Dura bijvoorbeeld graag een inkijkje in wat je kan doen met duurzaamheid aan de techniek kant. En andersom leren wij over bouwkundige duurzaamheidsmaatregelen. Door samen te werken kunnen we onze kennis aan elkaar verbinden en tot een nog beter resultaat komen.”

John & Henk

Verborgen agenda?

Klinkt mooi, maar hoe ga je van start als team, als er ook eigen belangen spelen? John: “We hebben tijdens de eerste sessie direct uitgesproken dat deze vorm van samenwerking alleen lukt als er sprake is van wederzijds vertrouwen en respect. Je kan een verborgen agenda hebben en zeggen dat iets een ton kost, terwijl het eigenlijk minder is, maar dan ondermijn je de hele samenwerking. Respect en vertrouwen, daar hebben we op gehamerd en aan gewerkt. Met resultaat: we kunnen echt op elkaar bouwen.”

Teambuilding

Om dat gevoel ook te laten doorsijpelen naar de teams van Dura Vermeer en Lomans, zijn er verschillende teambuildingsessies geweest. John: “We hebben iedereen van projectleider tot monteur bij elkaar gebracht. Zorgen en frustraties zijn openlijk uitgesproken, persoonlijke ambities gedeeld en we zijn dichter tot elkaar gekomen. Niet iedereen was bij aanvang van zo’n sessie even enthousiast, maar elke sessie eindigde met een lach en het gevoel er samen voor te willen gaan. Het loont nu in de uitvoering. De jongens werken onder hoge tijdsdruk goed met elkaar samen en voelen een gezamenlijke drive richting de opdrachtgever.” Henk voegt toe: “John en ik en onze directies kunnen grote vrienden zijn, maar onze mensen op de bouw moeten het waarmaken. We vonden het belangrijk hier actief op in te zetten.”

Zoeken naar balans

John geeft toe dat het voor hem in het begin ook best een uitdaging was zijn plekje binnen het Dura Vermeer-team te vinden. “Ik stond wel even te kijken toen ik bij de eerste sessie oog in oog stond met een voltallig team van Dura met onder meer een tendermanager, projectmanager, uitvoerder, projectleider en tekstschrijver. En daarbij was het voor de Dura mensen nieuw dat er opeens een installateur in het voortraject meedacht. Het was even zoeken naar de balans.” Henk lacht: “Nou, hij heeft goed zijn mannetje gestaan hoor. Het was voor iedereen een positieve ervaring.”

Visie

In verschillende brainstormsessies over een periode van drie maanden, stelde het team een gedetailleerd plan van aanpak op waarmee uiteindelijk de tender is gewonnen. Henk: “Door de bundeling van onze expertises, zijn we niet alleen met het meest gedetailleerde plan gekomen, maar ook het meest vooruitstrevende plan. We hebben echt gewonnen op onze visie.”

Hart luchten

De renovatie van het Keizer Karel College is inmiddels in volle gang. En dat is volgens Henk en John ‘een flinke prestatie’. “Onze rol was op papier adviserend, maar uiteindelijk hebben wij met het hele bouwteam keihard moeten werken om vertraging in de uitvoering te voorkomen. We hebben echt als een dolle gewerkt”, vertelt Henk. Het kostte veel tijd, mankracht, energie en soms ook wat frustraties, maar het is goed gekomen. En dat dankzij het teamgevoel waar aan de voorkant actief op is ingezet. “We stonden allemaal ontzettend onder druk, maar doordat we voelden dat we ons hart bij elkaar konden luchten, zat iedereen er met volle aandacht in.” John: “We hebben elkaar gevonden door die openheid en hebben als team ook de opdrachtgever en de externe adviseurs meegekregen. Daar ben ik trots op”

Samen sterker

De samenwerking aan het Keizer Karel College was zelfs zo’n succes, dat de heren alweer bezig zijn met de tender voor een nieuw project: de renovatie van een basisschool. “We blijven het in dezelfde hoek zoeken”, grapt Henk. Het lachen is karakteristiek voor de samenwerking met John, “we werken beiden met veel plezier. We zitten op dezelfde golflengte, houden elkaar scherp en vertrouwen volledig op elkaar. Ik word er heel blij van en hoop dat we dit gevoel ook mee kunnen geven aan ons huidige en toekomstige teams.”

Wat betreft de toekomst van de samenwerking, zien John en Henk het rooskleurig in. Beide directies hebben hun vertrouwen in een samenwerking op lange termijn uitgesproken. Henk: “Eigenlijk zou het meer vanzelfsprekend moeten zijn, zo’n samenwerking als de onze. Als je alleen voor je eigen belang gaat, kom je niet tot de meerwaarde die je samen kan hebben. Samen kom je veel verder. Dat klinkt cliché, maar het is echt zo.” John knikt: “Mooi gezegd.”

De renovatie van het Keizer Karel College is in volle gang

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.