Vorige
Nieuws

Dura Vermeer ontvangt € 150.000 voor oplossing prijsvraag "duurzaam asfalt"

Op woensdag 16 januari werd – tijdens de InfraTech 2019 – de prijs voor “Duurzaam Asfalt” van Rijkswaterstaat uitgereikt aan Dura Vermeer. In 2018 heeft Rijkswaterstaat een prijsvraag uitgezet die zich richtte op CO2-reductie tijdens productie en aanleg van ZOAB, passend in een circulaire economie. Dura Vermeer diende hiervoor de Asphalt Recycling Train in en won de hoofdprijs met de hoogst haalbare score. Naast Dura Vermeer vielen ook Heijmans, BAM, KWS en Ooms in de prijzen.

VEEL CO2 REDUCEREN IN KORTE TIJD

Rijkswaterstaat kan met de winnende oplossingen op korte termijn tot 57% CO2 reduceren en meer dan 50% van het asfalt hergebruiken. Hiermee wordt een belangrijke stap gemaakt om de klimaatdoelstellingen van het kabinet voor 2030 te realiseren. Met de Asphalt Recycling Train kan de aanwezige laag ZOAB voor 100% in situ worden hergebruikt in een nieuwe laag duurzaam ZOAB. Dit betekent een besparing op gebruik van primaire grondstoffen en het voorkomt transportbewegingen (geen afvoer, minimale aanvoer).

PROEFVAK

De oplossing van Dura Vermeer viel in de belangrijkste categorie “bijna marktrijpe innovaties voor nieuwe asfaltmengsel”. Als blijkt dat de reducties in de praktijk worden behaald, staat de weg open om deze in de komende jaren op het gehele wegennet van Rijkswaterstaat uit te rollen.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.