Vorige
Nieuws

Duurzame asfaltkeuzes

De productie van asfalt vergt veel energie; van grondstoffenwinning, transport, productie, asfaltverwerking, tot gebruiksfase en hergebruik. Zowel in het productieproces als in het product zelf zoekt ons asfaltproductiebedrijf de Eem (APE) daarom continu naar alternatieven die het milieu minder belasten.

SCHUIMBITUMEN BALK

De afgelopen maanden hebben wij niet stil gezeten. De installatie van een schuimbitumen balk zorgde ervoor dat al onze eigen mengsels voor tussen- en onderlagen op een lagere temperatuur dan voorheen verwerkt kunnen worden. Hierbij wordt minder gas verbruikt, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Door op lagere temperatuur te leveren heeft een asfaltmengsel een aanzienlijk lagere CO₂- uitstoot terwijl de kwaliteit van het asfalt gelijk blijft. Dit draagt bij aan de duurzaamheidsambities van ons én van de klant.

ASFALTLABELS

Daarnaast hebben wij, om in één oogopslag te zien hoe duurzaam een mengsel is, asfaltlabels ontwikkeld. De mate van duurzaamheid is onder andere gebaseerd op productietemperatuur, de levensduur en de herkomst van de gebruikte materialen. Zo kun je bij de APE nu ook kiezen voor “groen gas gecertificeerd asfalt”, waarbij het gas dat verkregen wordt door vergisting van biomassa gebruikt wordt, in plaats van aardgas. Het certificaat dat bij deze bestelling hoort, wordt door veel opdrachtgevers geaccepteerd als MKI-reducerende maatregel.

CO₂- COMPENSATIE

Sinds kort bieden wij als allereerste asfaltcentrale in Nederland de mogelijkheid om de volledige CO₂- uitstoot “cradle to gate” te compenseren. Dit betekent dat niet alleen de winning van de grondstoffen, maar ook bijvoorbeeld het vervoer en de productie van de aparte ingrediënten worden gecompenseerd. Via de gerespecteerde instantie Verified Carbon Standard (VCS) hebben wij geïnvesteerd in een portfolio aan groene energieprojecten.

Meer weten? Bezoek de vernieuwde website van de APE.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.