Vorige
Insight

Een campus in uitbouw: faciliteiten die met je meegroeien

Zouden broers Cornelis en Arij van der Lely 73 jaar geleden hebben geweten wat ze begonnen toen ze na het uitvinden van de harkkeerder Lely oprichtten? Inmiddels is het familiebedrijf marktleider op het gebied van robotisering van de melkveehouderij. Dat vraagt ruimte. Letterlijk. Vanwege wereldwijde groei realiseert Dura Vermeer een enorm complex in twee fases. In fase 1 is een bedrijfshal van 22.500 m2 en een kantoor van 10.500 m2 met parkeerplaatsen gebouwd. In fase 2 wordt dit uitgebreid met 10.600 m2 kantoren, ca. 24.000 m2 productiehal met 535 parkeerplaatsen. 

De harkkeerder bleek de voorbode van vele vindingen die de traditionele manier van werken op de boerderij veranderden. Nog steeds houdt het bedrijf zich bezig met innovaties die het leven van veehouders duurzamer, winstgevender en aangenamer moeten maken. Alle werkzaamheden in en om de koeienstal vormen het werkterrein: van melken tot reinigen.  

 

Fase 1

Als maatschappij, economie en wetenschap bij elkaar komen, ontstaat een campus. Lely ontwikkelt een innovatiecampus voor het stimuleren van creativiteit en inspiratie. De campus maakt deel uit van de verdere ontwikkeling van de Dijkpolder in Maassluis met ruimte voor soortgelijke bedrijven met duurzame activiteiten. De Lely Campus beslaat 7,5 hectare en ligt langs de A20. De campus van Lely is één van de meest duurzame bedrijvencomplexen van Europa. Het bestaat uit een bedrijfshal van 22.500 m2 en een kantoor van 10.500 m2. Doordat het dak van de bedrijfshal als parkeerplaats is ingezet, is maximaal meervoudig ruimtegebruik behaald en ruim 20.000 m2 aan grond bespaard. 

 

BREEAM Outstanding  

Lely ziet duurzaamheid als een strategische keuze. Innovatie is de motor van vooruitgang en de verbinding van mens en natuur moeten slim en doeltreffend bij elkaar komen. Daarom is ingezet op maatregelen die bijdragen aan milieubewustzijn, een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Dat leverde een energiebesparing op van 343 ton CO2 per jaar, gelijk een bos van zo’n 32 voetbalvelden. De campus van Lely is het eerste gebouw in Nederland dat het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat heeft behaald: BREEAM Outstanding in de segmenten 'Kantoren' en 'Industriegebouwen'. 

Maatregelen zijn onder meer:  

  • Een warmte- en koudeopslag in de bodem; 
  • Een bio WKK die de (LED)verlichting voedt; 
  • Een grijswatersysteem; 
  • De mogelijkheid tot implementatie van windmolens; 
  • Volledig automatische sensoren voor terrein- en binnenverlichting, kranen, deuren en zonwering.  

 

Fase 2 

Lely groeit door. Daarom is er meer ruimte nodig: een verdubbeling van de huidige faciliteit, met drie vleugels kantoorruimte en een productiehal. In 2020 sloeg Lely de 1000e paal voor de tweede fase van de ontwikkeling van de Lely Campus. Ook hier is het streven een ‘BREEAM Outstanding’ certificering. De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) moet lager dan 0 uitkomen, mede dankzij de aanleg van ca. 6.000 m² zonnepanelen. Ook wordt 80% van de recyclebare materialen van de bouwplaats hergebruikt. 

André van Troost, CEO Lely:

“Het streven naar een ‘BREEAM Outstanding’ certificering bij de nieuwbouw is een voorbeeld dat duurzaamheid verweven is in alle activiteiten van Lely. Er wordt rekening gehouden met de gezondheid van het personeel, milieu en keuze van materialen. Verder wekken een WKO-installatie en zonnepanelen energie op, wordt water en afval gerecycled en CO2 gereduceerd.”

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.