Vorige
Blog

Een Laboratorium voor de toekomst

Nieuwbouw Dupont Leiden: Een Laboratorium voor de toekomst

Begin dit jaar leverden we de nieuwe werkplek van DuPont Nutrition & Biosciences op. Een ultramodern lab met bijbehorende werkplekken. Vanaf de uitvraag tot en met de oplevering inclusief de fit-out duurde dat 24 maanden. Hoe pak je dat aan?

Laboratoria zijn echt anders. Ze vereisen tegenwoordig zeer hoogwaardige en complexe installaties. Inmiddels hebben we bij Dura Vermeer met een groot aantal recente projecten laten zien dat de doorlooptijd van dergelijke projecten kort kan zijn.

Visie op samenwerken

Waarom ons dat lukt? Het antwoord is simpel en tegelijk complex. Ten eerste: zet de beste mensen in en werk met de beste adviseurs die 100% van hun tijd in het project kunnen stoppen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor mij is het echter een absolute eis. Als ik geen toppers heb die voor 100% beschikbaar zijn, dan begin ik er niet aan. Klinkt hard, en dat moet ook, willen wij een complexe opgave in een korte tijd succesvol voor de klant en voor onszelf realiseren. Daarom doen wij ook maar aan een select aantal projecten mee. Het aantal beschikbare mensen is ook binnen onze organisatie nu eenmaal beperkt.

Ten tweede: luister naar de klant! Ook een inkopper, maar ook hier kan je niet mee marchanderen. Dit betekent dat je verplicht tijd voor de klant moet inplannen en de klant voor jou. Op directieniveau minimaal iedere zes weken is onze regel. Een vastgoedproject is nooit 100% definitief in een VO-fase. Tot en met de oplevering zijn er wijzigingen, onvolkomenheden en ook onenigheden. Die moet je dus regelmatig met de klant bespreken en oplossen. Doe je dat niet, dan stapelen de problemen zich op en hoor je dit veel te laat om er iets aan te kunnen doen. Opdrachtgevers hebben in de basis wantrouwen richting bouwers. Terecht of onterecht, maar dat moet je dus direct wegnemen. Dat doe je door je kwetsbaar op te stellen. Openheid, betrokkenheid en een flexibele opstelling zijn daarbij vereist.

Duurzaam en toekomstbestendig

Wat betreft de duurzaamheid zit het sowieso goed met dit gebouw: we hebben een BREEAM Excellent certificering behaald. Onze expertise op het gebied van laboratoria en onze hoge ambities op het gebied van duurzaamheid waren destijds belangrijke redenen voor DuPont om voor Dura Vermeer te kiezen. Die ambities hebben we waargemaakt.

Voor dit gebouw waren we zowel risicodragend ontwikkelaar als bouwer. Conform afspraak hebben we het pand op 18 maart 2020 opgeleverd. Ik ben er trots op dat we opnieuw een bijdrage hebben mogen leveren aan het innovatieve karakter van Nederland, en uiteraard aan DuPont in het bijzonder. Met ons team hopen we dat DuPont zich in het nieuwe pand – wanneer dit weer mogelijk is – perfect kan ontplooien en tot mooie, nieuwe en wie weet baanbrekende oplossingen komt. Het is ontzettend eervol te bedenken dat we daar letterlijk en figuurlijk een steentje aan hebben mogen bijdragen.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.