Vorige
Nieuws

Een nieuwe samenwerkingsvorm met de ambitie: 1000 nieuwe woningen voor de prijs van 750.

Zes woningcorporaties hebben binnen Bouwstroom Drenthe de krachten gebundeld. De komende vijf jaar gaan de zes corporaties gezamenlijk 1000 betaalbare woningen bij marktpartijen inkopen. Dit moet een kostenbesparing van 25 procent opleveren. Samen met de marktpartijen Dura Vermeer Bouw Hengelo en Trebbe Wonen Zwolle gaat Bouwstroom Drenthe in een nieuwe en ondernemende samenwerkingsvorm deze opgave realiseren.

De zes corporaties, Trebbe en Dura Vermeer

De eerste stappen naar deze nieuwe vorm van samenwerking zijn twee jaar geleden door vastgoedmanagers en inkopers van een aantal woningcorporaties gezet. Toen ontstond het idee om vanuit zes woningcorporaties het gezamenlijk inkopen van woningen te organiseren. “Want als we bij wijze van spreken gezamenlijk potloden of rioleringen kunnen inkopen, waarom dan geen nieuwbouwwoningen?,” zeggen Jan van der Giezen van woningcorporatie Lefier en Rob Hoogeveen van Actium.

Vanuit dit basisidee werd een team geformeerd met vertegenwoordigers van de woningcorporaties  Actium, Domesta, Woonservice, Woonconcept, Wold & Waard en Lefier. Onder leiding van Kwartiermakers in de Bouw is vervolgens gewerkt om inzichten op te bouwen hoe de betaalbaarheid van de woning kan worden verbeterd. Met de inzet van een online versnellingstudio zijn daarvoor in een korte tijd waardevolle inzichten opgehaald. Daaruit bleek dat zowel de zes corporaties als de marktpartijen behoefte hebben aan een nieuwe vorm van samenwerking. Daar waar corporaties belang hebben bij betaalbaarheid en productietempo, hebben marktpartijen belang bij het organiseren van een continue bouwstroom en voorspelbaarheid.

En daarmee zag Bouwstroom Drenthe het licht. Binnen deze nieuwe en ondernemende vorm van samenwerking tussen corporaties en marktpartijen wordt het mogelijk om passende sociale nieuwbouwwoningen betaalbaar te houden en de nieuwbouwproductie te realiseren. De deelnemende corporaties willen door deze aanpak in vijf jaar tijd 25 procent besparen. In een manifest is beschreven wat er van elkaar nodig is om deze ambitie te halen.

Om de uitvoering handen en voeten te geven heeft Bouwstroom Drenthe nu een zogenoemd vijvermanagementteam geformeerd. Dit team ontwikkelt de komende maanden een interessante businesspropositie, welke moet aansluiten op de behoeften van de deelnemende woningcorporaties. Uniek is dat een afvaardiging vanuit de samenwerkende woningcorporaties en  Dura Vermeer Bouw Hengelo en Trebbe Wonen Zwolle gezamenlijk als één team de bouwstroom gaan ontwikkelen. Waarden als transparantie, openheid, vertrouwen, wederzijds respect, gelijkwaardigheid en kritisch zijn belangrijke kenmerken van het vijvermanagementteam.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!