Vorige
Nieuws

Eigenaar Dopper blikt terug op renovatie Dura Vermeer: ‘Onze visie is overtroffen’

Merijn Everaarts, eigenaar van Dopper, blikt een jaar na de oplevering van zijn nieuwe pand Oceans in Haarlem terug. Dura Vermeer Renovatie Midden West toverde het voormalige laboratorium om tot een zogenoemde sustainable hub. “Het pand heeft onze visie overtroffen.”

Oceanen schoon krijgen door het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen, dat is de missie van Everaarts die met zijn bedrijf Dopper de welbekende gerecyclede drinkflessen verkoopt. Het kon dan ook niet anders, dan dat duurzaamheid bovenaan de prioriteitenlijst stond bij de creatie van het nieuwe onderkomen van het bedrijf in Haarlem. Nieuwbouw was dan ook geen optie: “Als je het goed doet, is renoveren vele malen duurzamer. Het creëren van beton is enorm schadelijk voor het milieu. We wilden graag een oud pand, een nieuwe toekomst bieden. Dat is dankzij de expertise van Dura Vermeer gelukt.”

Duinlandschap

Everaarts viel zo’n drie jaar geleden als een blok voor een laboratorium uit 1937. Hij vond het zelfs zó mooi, dat hij zijn eis voor een pand aan het water ervoor opgaf. “De Bauhaus-stijl die terugkomt in het monumentale pand is een van mijn favoriete architectonische stijlen.” Het ‘waterelement’ komt nu terug in de naam van het pand: Oceans. Ook in het interieur komt de naam terug: “We hebben een soort duinlandschap gecreëerd met veel glas, lichte warme tinten en veel planten. Alles verwijst naar onze missie en de golf van verandering waarop we mensen hopen mee te krijgen.”

Ontmoetingsplek

Verbinding staat dan ook centraal in het pand dat niet alleen Dopper, maar ook andere duurzame ondernemers huisvest. “Uit onderzoek onder medewerkers kwam naar voren dat de behoefte aan een fijne ontmoetingsplek op nummer 1 stond”, vertelt Everaarts. Dus geen saai kantoor vol bureaus, maar een pand met veel sfeervolle ruimtes voor meetings en brainstormsessies. Ook de inrichting is afgestemd op de wensen van het personeel. “Veel van onze medewerkers reizen regelmatig, we wilden daarom het leisure-gevoel terug laten komen in ons pand. Het gevoel van werken in een hotel met je laptop op schoot.”

Dunes level 1

Dunes level 2

Connectie met de stad

Maar voor Everaarts vindt verbinding ook vooral plaats buiten de fijne vergaderruimtes. “We willen onderdeel zijn van de wereld en niet in een bubbel werken. Wij zoeken daarom bewust de connectie met de stad en zetten letterlijk onze deuren open, voor iedereen.” Hoe? Met het geheel plantaardige restaurant Mama Gaia dat in het pand is gehuisvest. Geen bedrijfskantine, maar een hip restaurant voor de hele stad. “We hopen mensen hier te inspireren en te activeren om mee te doen aan het neerzetten van een duurzamere wereld. Dit doen we met lekker én verantwoord eten, wekelijkse talks over duurzaamheid en leuke events.”

Harde klap

Mooie plannen, maar corona gooide roet in het eten. Een week na de tweede lockdown, in oktober 2020, gingen de deuren open. “Corona was een harde klap in ons gezicht. We konden geen aanspraak maken op steun van de overheid, omdat we nog geen cijfers konden overhandigen. De lockdown viel heel rauw op ons dak.” De eigenaar laat weten ‘het te hebben overleefd’ en is hoopvol dat het vanaf nu snel beter wordt. “Het restaurant zit inmiddels elke avond vol. Ik ben dankbaar en blij dat mensen ons weten te vinden en dat de beoogde verbinding nu echt plaatsvindt. Ik had dit nooit durven dromen.”

Undercurrent

De prachtige buitenkant

Parel onder klimaatbeheersing

Het kantoor kon ondanks de pandemie gelukkig wel worden gebruikt. “Voor corona hadden we al de parel onder de klimaatbeheersing aangeschaft. Een regenerated ventilatiesysteem dat lucht zuivert met ionen en schone berglucht nabootst.” Het vitaliserende systeem bleek niet alleen personeel fris en fruitig te houden, maar ook virussen en bacteriën uit de lucht te filteren. “We konden ons personeel daardoor een veilige werkplek bieden.” Vanaf deze maand keren veel huurders weer terug naar de sustainable hub om aan het werk te gaan. “Het community-gevoel begint nu eindelijk echt te leven.”

 ‘Precies goed’

Bijna een jaar na de oplevering kijkt Everaarts meer dan tevreden terug op het project. “Het pand heeft onze visie overtroffen. De sfeer en de indeling is precies goed. De medewerkers van Dopper hebben gekregen wat ze wilden, de buurt is blij met het restaurant en we hebben een monumentaal pand zo opgeknapt dat het weer minstens 100 jaar vooruit kan.”

Energieneutraal?

Geheel energieneutraal was door de leeftijd van het pand niet mogelijk, maar het pand is volgens de eigenaar met behulp van Dura Vermeer zo ‘schoon’ mogelijk. “We hebben het dak laten isoleren, er is dubbel glas geplaatst, we hebben een warmte koude opslag en 95 procent van alle materialen uit het pand is hergebruikt.” Vooruitstrevendheid op het gebied van duurzaamheid was doorslaggevend voor Everaarts om in zee te gaan met Dura Vermeer. “Ik zocht een partij die vooruitloopt op de garde. Het hoofdkantoor van Dura Vermeer is bijvoorbeeld compleet duurzaam gebouwd, dat sprak mij enorm aan. Ik voelde mij gedurende onze samenwerking gehoord en begrepen in onze wensen.”

Stapje extra

Achteraf had het volgens Everaarts wellicht nóg duurzamer gekund. “Bijvoorbeeld door hennepblokken te gebruiken in plaats van beton. Dat is een mogelijkheid waar ik in de tijd van de renovatie, nog nooit over had gehoord. Er gebeurt zoveel op het gebied van innovatie en omdat ik zelf niet in de bouw zit is het lastig continu bij te blijven en daarin de juiste vragen te stellen. Achteraf denk ik: hadden we toch nóg een extra stap kunnen zetten? Er gebeurt zoveel op innovatiegebied in de bouw, het is echt een uitdaging om bij te blijven.”

Ondanks dat het pand vanwege de pandemie pas net écht begint te leven, droomt Everaarts alweer verder. “Het mag nog wel een tandje groter. Ons pand is eigenlijk alweer te klein voor de verandering in de wereld die nodig is. De grootste zaal die we nu hebben biedt plaats voor 70 man, maar ik wil eigenlijk wel 1000 man in de zaal kunnen hebben. Ik zeg: op naar de volgende!”

Merijn Everaarts

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!