Vorige
Nieuws

Feest in de spoorzone afgelopen weekend

Na bijna tien jaar bouwen was daar het einde van project Spoorzone Delft. De grootste werkzaamheden, de spoortunnel, de parkeergarage en het Bolwerk, zijn afgerond. Dat vierden we – Spoorzone Delft, ProRail, gemeente Delft en aannemer CCL - op zaterdag 20 januari samen met Delft en al haar inwoners. Alle Delftenaren kregen voor één keer de kans hard te lopen door de Willem van Oranjetunnel of mee te doen aan een spannende ondergrondse lampionnenwandeling. Jongeren konden zich al skatend en dansend uitleven in de nieuwe Prinsenhofgarage of zich onderdompelen in de wondere wereld van techniek. Naast het Bolwerk, het net gevormde eiland naast het station, was een feestlocatie ingericht. Hier konden Delftenaren terecht voor een hapje, drankje en livemuziek. De hele dag door was op diverse locaties in de Spoorzone veel te zien en te doen. Het programma was in samenwerking met bewoners en ondernemers uit de Spoorzone en de rest van de Delft samengesteld en georganiseerd.

​​​WILLEM VAN ORANJETUNNEL

Een unieke ervaring, deze eerste en laatste treintunnelloop door de tweede tunnelbuis. Er waren vier recreatieve lopen georganiseerd van 4,6 kilometer en een lampionnenwandeling van 2,3 kilometer. De verwachting is dat er vanaf 2025 treinen rijden door deze tweede tunnelbuis die eind 2017 casco is opgeleverd.

​PRINSENHOFGARAGE

De gloednieuwe Prinsenhofgarage stond tijdens het Feest in de Spoorzone in het teken van "Underground Jam" voor jongeren en kinderen. Met skate, scoot, flatland, panna, dans en techniek was er genoeg te zien en te doen. Vanaf maart 2018 biedt de parkeergarage plaats aan 650 auto's.

​BOLWERK

Het feest in de Spoorzone werd afgesloten met een feest voor de buurt, de stad en de bezoekers. Tussen het Bolwerk en het station verrees een gezellig evenemententerrein met een verwarmde tent en foodtrucks. 's Avonds werden hier enkele buurtinitiatieven gepresenteerd, afgewisseld met muzikale optredens van onder andere het NS Harmonieorkest, verschillende VAK Popbands en een Bigband. De officiële overdracht van spoor naar stad, in combinatie met een 3D-lasershow en 'Hoorbare Herinneringen', maakten het feest compleet.

​OVERIGE LOCATIES

In het Stadskantoor exposeerden deelnemers van de fotowedstrijd hun mooiste foto's van de van tien jaar Spoorzone. Ook opende Molen de Roos haar deuren met een speciale open dag. Studentenvereniging DSC stelde hun sociëteit en dakterras open voor een expositie met een hapje en drankje. Tegen een gereduceerd tarief konden bezoekers naar de escaperoom of een lezing bijwonen in het Prinsenkwartier.

​COMBINATIE CROMMELIJN

Combinatie Crommelijn, bestaande uit Dura Vermeer, Mobilis en Dimco, heeft tien jaar lang gewerkt aan het project Spoorzone. Dit resulteerde in een ondergronds station met een ondergrondse fietsenstalling en vier tunnelbuizen van ongeveer 2,4 kilometer langs het historische centrum van Delft. De ondergrondse parkeergarage middenin de stad wordt nu getest en begin maart in gebruik genomen door de gemeente Delft. De inrichting van de gehele openbare ruimte en het bouwrijp maken van vrijgekomen kavels zijn nog in uitvoering.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.