Vorige
Nieuws

Fiets- en voetgangersbrug Sanderbout genomineerd voor de staalprijs 2018

Het project Fiets- en voetgangersbrug Sanderbout in Sittard-Geleen is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2018 in de categorie Infrastructuur. Tijdens de Nationale Staalbouwdag op woensdag 3 oktober 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt.

FIETSBRUG SANDERBOUT

De stalen brug heeft een zandlopervorm en waaiert uit van 4,40 meter breedte in het midden tot ruim 13 meter ter plaatse van de landhoofden en heeft een lengte van circa 32 meter en een overspanning van 29 meter. De bijzondere vormgeving heeft een dubbel gekromd stalen dek en door deze bijzondere vorm geen rechte onderdelen.

Om deze zandlopervorm te realiseren is teruggegrepen op een eeuwenoude techniek bekend uit de scheepsbouw; de zogenaamde 'gangenbouw'. Deze bouwmethode houdt in dat stroken staal naadloos tegen elkaar aan gebracht worden zodat één vloeiende geheel ontstaat.

De volledige brug is in de fabriek gebouwd, in 2 delen aangevoerd en ter plaatse samengesteld. Daarna is deze in 1 keer over het spoor ingehesen tijdens een buitendienststelling. De brug, naar een ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten, is op 3 februari 2017 officieel geopend.

DE NATIONALE STAALPRIJS

De Nationale Staalprijs is de tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten in staal en bestaat sinds 1971. Meer informatie over dit project en de Staalprijs is hier te vinden.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.