Vorige
Nieuws

Grote rol voor circulariteit in plan Rozenoord

Afgelopen zomer won Dura Vermeer de tender “Rozenoord” in Vught. Rozenoord is een van de belangrijke historische ensembles in het centrum van Vught bestaande uit een oud parochiehuis, patronaat, filmzaal, jongensschool en een vrijstaande conciërgewoning. Van de vijf geselecteerde inschrijvers brachten wij uiteindelijk het hoogste bod uit én scoorde wij het beste op ruimtelijke inpassing, beeldkwaliteit én duurzaamheid.

Het team heeft met veel plezier gewerkt aan een zorgvuldige uitwerking van het plan Rozenoord. Six Architects en Buro Lubbers uit Vught maakte deel uit van het ontwerpteam. Beide kennen de locatie zeer goed, dit resulteerde in een duurzaam plan met grote gezamenlijke binnentuin dat perfect past in de bestaande omgeving. We hebben een plan ontwikkeld waarbij (naast de door de gemeente gewenste historische architectuur) duurzaamheid, natuur inclusief bouwen, ons concept ‘The Good Life’ én circulariteit een grote rol spelen.

Uiteindelijk gaan we op deze historische plek in het centrum van Vught 35 middeldure huurappartementen (nieuwbouw), 7 middeldure appartementen (transformatie van het parochiehuis) en een vrijstaande jaren ‘30 woning (transformatie) realiseren.

Rozenoord wordt circulair

Een van de belangrijkste uitgangspunten van het plan is het geheel behoud van de oude conciërgewoning en het parochiehuis in ons ontwerp. Daarmee laten we zien dat we aan de hoogste graad van de 10-R methode in circulariteit voldoen. Hiermee voorkomen we het gebruik van nieuwe grondstoffen. Deze twee panden worden getransformeerd en gereed gemaakt voor een nieuwe functie in de geschiedenis van Rozenoord.

De huidige jaren ’30 panden zijn een duidelijk bron van inspiratie geweest voor het nieuwe ontwerp. Daarnaast worden herbruikbare materialen uit de gebouwen gebruikt in het ontwerp van de nieuwbouw. De robuuste sluitstenen krijgen een prominente plaats in de gevel, dakpannen worden hergebruikt en de bakstenen die het huidige gebouw zo kenbaar maken, worden hergebruikt in de gevelopbouw van één van de appartementen die tegen het oude parochiehuis wordt gerealiseerd. Dit zorgt voor een naadloze aansluiting op het bestaande ontwerp, alsof het hier altijd al heeft gestaan.

De bakstenen muur die rondom het complex staat heeft een belangrijke plek in de harten van de Vughtenaren en herbergt bijzondere herinneringen. Vele liefdes werden na het bezoek aan de filmzaal bij deze muur bezegeld. Niet voor niets staat de stenen omheining bij ouderen in Vught bekend als het “kusmuurtje”. Helaas is de muur door de jaren heen deels gesloopt. De oude bakstenen van het huidige gebouw worden daarin ook gebruikt voor de (weder)opbouw van de herkenbare muur met ezelsrug. Hiermee vormt dit historisch element een belangrijk kenmerk van het ‘nieuwe’ Rozenoord.

Naast het daadwerkelijk hergebruiken van onderdelen is er voor de nieuwbouw gekozen voor een steen die sterk lijkt op de oorspronkelijke gevelsteen. De kozijnen die niet hergebruikt konden worden vormen een inspiratie voor alle nieuw ontworpen kozijnen. Meerdere details uit het huidige gebouw komen op deze manier terug in het ontwerp van de nieuwbouw, een voorbeelden hiervan zijn de details van de dakgoten of het plaatsen van een circulaire lift in het gebouw.

Circulariteit is maar één van de duurzaamheidsonderdelen van ons plan Rozenoord, maar wel een die direct voor iedereen zichtbaar wordt. Hiermee hopen we te inspireren en aan te zetten tot het hergebruik van bestaande bouwmaterialen.

Deel deze pagina