Vorige
Nieuws

Het zoemmmttt lekker bij Beukenhof

Voor wie het nog niet weet. Locatie Beukenhorst in Hoofddorp is het enige Dura Vermeer kantoor met een heuse bijenkast, die door hulpimker én adviseur duurzaamheid Theo Baggerman tot in de puntjes wordt verzorgd. Tijdens de jaarlijkse voorjaarscontrole is vastgesteld dat het bijenvolk de winter goed is doorgekomen. ‘In de honingraten is volop honing en broed aanwezig.’

Wat twee jaar geleden is begonnen met één bijenvolk, is inmiddels uitgegroeid tot twee bijenvolken. Nu het weer mooier en warmer begint te worden, zijn de bijenkoninginnen erg in actie. Ze leggen nu volop eitjes en zorgen hiermee ervoor dat het volk uitbreidt naar circa 50.000 bijen. In de winter krimpt een honingbijenvolk naar ongeveer 20.000 bijen, die als een bol in de bijenkast hangen en elkaar warm houden.

GESCHEIDEN

De twee bijenvolken zijn in de bijenkast middels een schotje van elkaar gescheiden. De belangrijkste taak voor de imker is het zwermen van de bijen voor te zijn en het bijenvolk op te delen over andere bijenkasten en locaties. Doordat het bijenvolk groeit en de bijenkoningin een vaste hoeveelheid feromoon afgeeft (waarmee de werkbijen weten voor wie ze werken), wordt de hoeveelheid feromoon per bij steeds minder. Hierdoor worden de bijen onrustig en willen ze gaan zwermen. Theo Baggerman: ‘Als je het zwermen niet voorkomt dan vliegt de oude koningin weg met de beste helft van het volk. Door op het juiste moment het volk op te delen, maak je van het grote oude volk nu twee kleine volken die weer verder kunnen groeien. Het tweede volk kan je verplaatsen naar een nieuwe locatie of gewoon de productie uitbreiden.’ Door het opsplitsen draagt Dura Vermeer bij tot het vergroten van de bijenpopulatie en de biodiversiteit.

TWEEDE HULPIMKER

De bijenkast in Hoofddorp is een initiatief van I love Beeing, een in 2011 gestarte social venture die bijen een steuntje in de rug geeft in hun overlevingsstrijd. Dura Vermeer steunt deze strijd en heeft de bijenkast geadopteerd. Onderdeel van deze adoptie is een opleiding tot hulpimker. QHSE-adviseur Nico-Wim Pool is inmiddels de tweede medewerker die deze opleiding volgt.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.