Vorige
Nieuws

Hybride aggregaat in gebruik op Windpark Zeewolde

Dura Vermeer heeft op het bouwproject Windpark Zeewolde een hybride aggregaat in gebruik genomen. Het aggregaat is geleverd door VDL Energy Systems uit Hengelo en werkt op batterijen in plaats van diesel. Dit levert niet alleen milieuwinst op; ook de geluidsoverlast wordt aanzienlijk gereduceerd.

Schonere leefomgeving

De aanschaf van het hybride aggregaat sluit goed aan bij de duurzaamheidsmissie van Dura Vermeer: in 2030 draagt iedere oplossing bij aan een gezonder en groener Nederland. De effecten van stikstof-, CO 2 - en fijnstofemissies worden door deze duurzame keuze aanzienlijk verminderd. Zo dragen zowel Dura Vermeer als VDL Energy Systems bij aan een schonere leefomgeving.

Van diesel naar hybride

Voor bouw- en infraprojecten is vaak tijdelijke (mobiele) stroom nodig. Tot dusver werd deze stroom, ook op de bouwplaatsen van Dura Vermeer, geleverd door een diesel-aggregaat die continu aanstaat. Het nadeel van deze diesel-aggregaten is dat ze veel CO-2 en stikstof uitstoten en lawaai maken. Om emissie loos en geluidsarm stroom te kunnen leveren heeft VDL Energy Systems een hybride aggregaat ontwikkeld. Dit aggregaat heeft voldoende peakvermogen en kan zodoende genoeg vermogen leveren voor de apparatuur die gebruikt wordt op de bouwplaats.

Zonne-energie

Uniek aan het apparaat is dat het geladen wordt met zonnepanelen en de mogelijkheid biedt energie op te slaan en terug te leveren. Bij een overschot aan energie zullen de batterijen geladen worden, waarna er gekozen kan worden om de overtollige energie terug te leveren aan het net. Daarnaast kan het apparaat, bijvoorbeeld ’s nachts, worden geladen met reguliere bouwstroom.

Minder hinder

Het hybride aggregaat “draait” alleen wanneer de batterijen moeten worden bijgeladen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een remote start-stop-systeem. Hierdoor wordt niet alleen brandstof bespaard, ook het geluid neemt aanzienlijk af, wat minder hinder geeft.

Monitoring

Het aggregaat kan online worden gemonitord omdat het is voorzien van een gsm-modem, gps en geo-fencing. Hierdoor is er te allen tijde inzage in het actuele en historische verbruik. Het aggregaat kan worden verplaatst met een vorkheftruck en is voorzien van een hijshaak.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.