Vorige
Nieuws

In Nederland kreeg Naya een échte kans

Dura Vermeer heeft ook het voorbije jaar aan mensen, die huis en haard achter hebben moeten laten, de kans geboden om bij het bedrijf aan de slag te gaan. Naya Badawi Moubayed vluchtte vijf jaar geleden samen met haar vader uit de Syrische stad Aleppo voor het oorlogsgeweld. Via Turkije en Griekenland kwamen zij, flink wat spaargeld armer, terecht in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Na negen maanden kregen ze de verblijfsstatus en een woning toegewezen.


Sinds september 2019 loopt Naya (23) drie dagen per week stage bij Dura Vermeer Bouw Midden West in Cruquius. Ze volgt de hbo-studie Integraal Bouwmanagement aan de Hogeschool Rotterdam, waar ze naartoe kon via UAF. Met deze stichting voor vluchteling-studenten werkt Dura Vermeer samen om onder anderen hoogopgeleide statushouders aan een werkervaringsplaats te helpen.


Naya en haar begeleider bij Dura Vermeer Maurice Plat zijn heel tevreden. ‘Eerst was ik een beetje bang; het was een nieuwe omgeving en ik had geen werkervaring’, vertelt ze in vloeiend Nederlands. ‘Maar de eerste indruk was goed en het is daarna alleen maar beter geworden. Het is een mooi bedrijf met een goede sfeer. Ik voel me hier niet als een buitenlander.’ Als Naya haar stage met goed gevolg aflegt, stroomt ze in de organisatie in.


‘Ze is heel leergierig en altijd als eerste op het werk’, vertelt Maurice. Hij is BIM-modelleur en laat Naya werk doen binnen zijn project: de bouw van 23 woningen in Schalkwijk. Ze is nu bezig om de verschillende maten uitbouw van de huizen te modelleren in de computer. Het voelt alsof ze in Nederland een tweede kans heeft gekregen. Een échte kans: ‘Ik had niet gedacht dat ik hier in een groot bouwbedrijf zou kunnen werken. In Syrië zou me dat niet zijn gelukt.’


Haar begeleider kan bedrijven alleen maar aanbevelen deze statushouders net zo’n kans op de arbeidsmarkt te geven. Bij Dura Vermeer zijn inmiddels meerdere statushouders in dienst of zijn zij via Dura Vermeer met behulp van een leerwerktraject bij andere bedrijven aan de slag gegaan.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.