Vorige
Blog

KPN toren: waar nieuwbouw en renovatie samenkomen

1 januari 2008 is Norbert begonnen bij Dura Vermeer Bouw Heyma. Met veel plezier ging hij als Werkvoorbereider aan de slag, maar al snel kreeg hij verschillende mogelijkheden om door te groeien. Uiteindelijk heeft hij de stap mogen maken naar de functie Projectleider waarin hij o.a. verantwoordelijk was voor de renovatie van de KPN toren. Een bijzonder project waar zowel nieuwbouw als renovatie zijn gecombineerd.

Complexe operatie

Na een zeer korte voorbereidingstijd van slechts 2,5 maand is de bouw in twee fases opgedeeld. Het nieuwbouw gedeelte dat bestond uit een terminal van 5000m2 en de renovatie van de toren dat 22 verdiepingen betrof. Daarnaast hadden we te maken met ruim 800 werknemers waaronder een groot callcenter waar we tijdens de werkzaamheden rekening mee moesten houden. En ja, dan krijg je toch te maken met overlast.

Tijdens de eerste fase hebben we een deel van de toren gerenoveerd. Toen dat klaar was moest KPN verhuizen naar het “nieuwe deel”, zodat we het andere gedeelte van de toren konden aanpakken. Een complexe operatie dus!

Communicatie is key

Uiteraard bereiden we de opdrachtgever voor op overlast, maar wanneer je echt bezig bent, ervaar je pas wat het echt inhoud. We hebben ervoor gekozen om wekelijk een overleg in te plannen met de gebruikers en de BHV afdeling. Zo konden we afstemmen welke werkzaamheden we de komende week gingen doen en welke vorm van overlast dit met zich mee bracht voor KPN. Aan de hand van de codes “groen, oranje, rood” op een scherm bij de entree wisten de medewerkers welke werkzaamheden er op de planning stonden. Op die manier hebben we de verwachtingen kunnen managen.

Daar kun je op bouwen

Tijdens het renoveren van de toren, waren we buiten op de begane grond bezig met de nieuwbouw. Normaal gesproken heb je als Projectleider bij Dura Vermeer Bouw Heyma (Onderhoud en Renovatie) meerdere werken onder je hoede. Aangezien bij dit project twee verschillende bouwstromen door elkaar liepen ben ik fulltime betrokken geweest. Zowel het renovatie- als het nieuwbouwgedeelte koste gewoon 40 uur per week om dat te kunnen aansturen.

We zaten ook dan ook met een heel groot uitvoeringsteam dat bestond uit 4 uitvoerders en 8 werkvoorbereiders. Voor mij persoonlijk was dat ook een nieuwe ervaring. Bij z’n groot project moet je echt op de hoofdlijnen sturen en zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek hun werk deden. Je moet een team hebben waarop je kunt bouwen. So we did! De renovatie is goed en binnen de planning opgeleverd. De toren is van een traditioneel kantoorpand omgetoverd tot een flexibele werkplek van nu.

De weg naar succes

Een van de succesfactoren is geweest dat we al tijdens de inschrijvingsfase partners aan ons hebben gebonden. Omdat we ze in het voortraject hebben betrokken en uiteindelijk ook in de uitvoering hebben meegenomen ken je de mensen al goed en is het makkelijker schakelen. Daardoor konden we dus ook in een vrij korte tijd dit werk voorbereiden en in uitvoering nemen.

Een andere succesfactor is het toepassen van LEAN-planningen. Met alle betrokken partijen hebben we een LEAN-planning opgezet op basis van een van de verdiepingen. Vervolgens hebben we deze over alle verdiepingen heen laten repeteren zodat we daadwerkelijk in een korte tijd alle verdiepingen konden renoveren. Het LEAN-principe heeft ons enorm geholpen om alle verdiepingen tijdig gereed te krijgen.

Projectleider bij Dura Vermeer

Binnen Dura Vermeer Bouw Heyma werk je met zelfsturende teams. Dat betekend dat wij als Projectleiders zeggenschap krijgen bij bijvoorbeeld het samenstellen van teams en met welke onderaannemers we het liefst willen werken. Zodra een project is binnen gehaald vindt de overdracht plaats en krijgen we een budget waarmee we het project mogen opleveren. Kom je er niet uit dan is er altijd steun vanuit de directie om je te helpen.

Los van het feit dat je moet proberen om het project binnen de planning en het budget dat we hebben als Dura Vermeer te maken, is het meest belangrijke om de juiste mensen op de juist plek zien te krijgen. En ook de juiste partners bij je project te betrekken, Waarvan jij denkt en weet van “joh, die gaan ons gewoon helpen om het werk succesvol te maken”.

Binnen ons team is natuurlijk bekend wie welk soort projecten kan en wie welke projecten leuk vindt. Maar het gaat er natuurlijk ook om of de mensen met elkaar kunnen en willen samenwerken. Het is een groot team en daar zitten soms karakters tussen die niet helemaal goed gaan met elkaar. Als Projectleider moet je dan wel durven ingrijpen. Je moet op een gegeven moment dan kunnen zeggen “dit werkt niet, we gaan het anders doen”. Op het moment zelf als je dat doet is het natuurlijk niet leuk, maar achteraf kijk je terug met deze mensen en dan durven ze toch wel te zeggen dat dit het juiste was op dat moment. Als mensen op de juiste plek zitten dan gaan ze er voor 200% voor.

40% verrassing

Het leukste aan mijn werk is dat je werkt aan een project van een bepaalde duur om vervolgens weer met de volgende te beginnen. Nieuwe opdrachtgever, nieuw project, nieuw team, kortom; een nieuwe start. Het zal nooit saai worden. Je hebt een heel dynamisch beroep. Zeker binnen de branche Onderhoud en Renovatie is het ook bij een project nooit wat je denkt dat het gaat worden. Zo kom je tijdens het slopen altijd dingen tegen die niet voorzien zijn. Iedere dag moet je dus weer schakelen met de opdrachtgever. Zo is het bij nieuwbouw zo dat je voor 90% weet wat je gaat maken en bij O&R voor 60%. De overige 40% is een verrassing. En dat maakt het leuk en spannend omdat je toch onder tijdsdruk een project moet maken, maar daarin ook alle verrassingen en afwijkingen die je tegen komt moet managen. Ik vind dat heel erg leuk om samen met mijn team te organiseren.

Waardering vanuit de top van het bedrijf

Het is mooi om te zien dat ze vanuit Dura Vermeer binnen onze vestiging maar zeker ook op dit project van waardering spreken. Niet alleen naar mij als Projectleider, maar naar het hele team. Ze laten weten dat ze waarderen wat we daar gedaan hebben. Het is toch wel bijzonder dat je zelf vanuit de top van het bedrijf de waardering krijg. Ik heb een rondleiding gegeven op het project en dan wordt ook uitgesproken dat ze trots zijn dat wij dit hebben neergezet. Ik vind het tof dat ze dat uitspreken dat is uniek.

Als ik nu zelf langs het KPN gebouw rijdt dan ben ik wel echt trots op het feit dat we daar z’n mooi gebouw hebben neergezet. Een gevoel van trots dat we dat met elkaar bereikt hebben en dat in een relatief korte bouwtijd. Wanneer je doet wat je leuk vind en waar je goed in bent, dan kom je er wel!

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.