Vorige
Blog

Met design & build een snelle en succesvolle bouw van de brede school Sonate

In de zomer van 2018 heeft Dura Vermeer Bouw Zuid de brede school Sonate in Etten-Leur opgeleverd. In het gebouw zitten drie scholen en een kindercentrum. Voor mij als projectleider was het een hele leuke en uitdagende opdracht om het gebouw in slechts tien maanden te bouwen. Nu, twee jaar later, is het harstikke leuk om te zien hoe iedereen met het gebouw omgaat.

KLANTGERICHT MEEDENKEN

Ik kom nog steeds enkele keren per jaar bij Sonate. Elke keer valt me weer op hoe goed het gebouw aan alle doelstellingen voldoet en wat voor slimme keuzes er zijn gemaakt. Dit is te danken aan de ervaring van Wim Witsiers van de gemeente in combinatie met die van ons eigen team. UAV-GC ofwel Design & Build-opdrachten passen heel goed bij Dura Vermeer omdat er wordt geselecteerd op een goed ontwerp en niet uitsluitend op prijs. Onze meerwaarde zit juist in het klantgericht meedenken over een passend ontwerp. Daar hebben wij inmiddels flink wat ervaring in opgedaan.

UITDAGENDE TIJDLIJN

Uitdagend aan dit project was de strakke planning. In een jaar tijd moesten wij het oude schoolgebouw van PCPO Basisschool De Klankhof slopen en op dezelfde locatie een nieuw schoolgebouw met ingericht buitenterrein aanleggen. Vlak voor de bouwvak van 2017 zag ik de directeur nog de laatste spulletjes uit het oude gebouw halen en na de bouwvak van 2018 moesten de kinderen al in het nieuwe pand naar school kunnen. Om de risico’s te beheersen hebben we meteen al in de bouwvak de oude school gesloopt zodat we na de bouwvak de nieuwe fundering konden aanleggen.

RISICO’S AFBAKENEN

Een Design & Build opdracht is voor ons als aannemer best risicovol, maar het biedt ook kansen. Alle verantwoordelijkheden liggen tot en met de oplevering en aansluitend in de onderhoudstermijn bij de aannemer. Wij toetsen zelf of we aan de gestelde eisen voldoen en tonen dat bij oplevering aan middels een opleverdossier. Daarom verzamelen wij partners om ons heen met wie we goed kunnen samenwerken en die een stuk verantwoordelijkheid en risico dragen. Dat is de enige mogelijkheid om zo’n project in korte tijd succesvol te realiseren. Wij staan garant voor een optimaal eindproduct op basis van eigen kennis en verantwoordelijk.

STERKE SAMENWERKING

Onze architect had al meerdere scholen ontworpen en ook voor projectleider Wim Witsiers van de gemeente was dit niet zijn eerste schoolproject. Bovendien was hij tijdens het bouwproces heel erg betrokken. Naast de maandelijkse bouwvergadering kwam hij wekelijks op de bouw langs om nog wat keuzes door te spreken die hij daarna weer met de vier directeuren afstemde. Gekoppeld aan een stuk wederzijdse ervaring konden we zo heel prettig en efficiënt toewerken naar een optimaal eindproduct.

UITDAGINGEN

Bij een Design & Build opdracht is er geen bestek en tekeningen, maar zijn er eisen gespecificeerd. Dat geeft een stukje vrijheid, maar levert soms ook uitdagingen of tegenstrijdigheden op. Zo was er een eis om tussen klaslokalen schuifdeuren in de wanden aan te brengen, maar door de holle ruimte die daardoor ontstaat werd de geëiste geluidsreductie tussen lokalen onhaalbaar. Daar hebben we in overleg een goede oplossing voor gevonden door toch draaideuren te gebruiken.

CONTINU AFSTEMMEN

Na de kerst zijn we met de afbouw en de terreininrichting begonnen en hadden daarbij te maken met dertig à veertig partijen. De afstemming daarvan is een hele uitdaging. Komen ze te vroeg dan kunnen producten beschadigd raken, komen ze te laat dan loopt je planning uit. Daar bovenop kregen we uitdagingen als bijvoorbeeld de droogtijd van de afwerkvloer die tegenzat door een koude periode. Daardoor konden de linoleum vloeren nog niet worden gelegd, terwijl het bedrijf daar 10 weken voor nodig had. Daar moesten we heel creatief op inspelen.

METSELENDE KINDEREN

Tijdens de drukke bouwperiode hebben we heel bewust een aantal momenten genomen om de kinderen, leraren en directeuren te betrekken. De kinderen kregen een mooi hesje aan en een helmpje op en mochten zelf versierde stenen komen inmetselen. Het gebouw hebben we uiteindelijk op de vrijdag voor de bouwvak van 2018 opgeleverd zodat de kinderen na de zomervakantie naar hun gloednieuwe school konden. Ik ben heel trots dat ik dit heb mogen maken.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.