Vorige
Blog

Michel Schenk, veiligheidsadviseur met een missie: ‘Veiligheid is meer dan alleen ik werk veilig of ik werk niet’

Het is de missie van veiligheidsadviseur Michel Schenk van Dura Vermeer Bouw Midden West dat elke werknemer gezond en veilig thuiskomt. Van veiligheid op de bouwplaats tot sociale veiligheid op kantoor. Van ontwerp tot uitvoering. Van trainee tot directeur: “Ik wil dat het thema veiligheid in alle lagen van de organisatie gaat leven.”

Oplossingen bieden en advies geven, het is Michel Schenk op het lijf geschreven. Na het afronden van zijn opleiding HTS Civiele Techniek werkte hij bij diverse aannemers voordat hij startte bij de arbeidsinspectie als bouwinspecteur. Maar zijn ei kon hij hier niet kwijt. “Bij de overheid kan je alleen maar zeggen hoe het niet moet. Alle oplossingen die ik zag liggen voor structurele problemen, bleven gevangen in mijn hoofd.” Na het behalen van zijn diploma Hogere Veiligheidskundige begon hij bij zijn volgende werkgever, een adviesbureau voor aannemers op het gebied van veiligheid. Hier bemerkte Michel dat hij eigenlijk onderdeel moest worden van een bedrijf om veiligheid te kunnen borgen. “Veiligheid is niet een thema wat je afvinkt met een adviesgesprek of cursus.”  

Dura Vermeer was een van de aannemers die Michel vaak tegenover zich had als veiligheidsadviseur. Een aannemer die opviel: “Dura Vermeer was een vreemde eend in de bijt. Ik had niet de typische mannen uit de bouw tegenover mij, maar een gemengd gezelschap met een open en laagdrempelige houding. Als echt mensen-mens vond ik die sfeer fijn. Het was een hele andere dynamiek dan ik gewend was uit de masculiene bouwwereld.” Toen Michel op LinkedIn zag dat Dura Vermeer Bouw Midden West een veiligheidsadviseur zocht, twijfelde hij dan ook geen seconde. “Dit was mijn kans om veiligheid binnen een organisatie te laten landen. Om een verschil te maken.” En dat is precies wat Michel sinds januari 2023 doet.

Missie

Wat zijn functie precies inhoudt? “Samenvattend zeg ik altijd dat het mijn missie is dat iedere werknemer gezond en veilig thuiskomt en op lange termijn ook gezond van zijn of haar pensioen kan genieten. Om dit te bewerkstelligen focus ik mij op alle facetten van veiligheid in alle facetten van ons werk. Van fysieke veiligheid op de bouwplaats en arbeidsomstandigheden op kantoor tot psychosociale arbeidslast, arbeidshygiëne en sociale veiligheid. Het is heel breed en dat maakt dat ik de leukste baan van de hele werkmaatschappij heb”, vertelt hij met een grote glimlach. “Ik heb focus op de mens, maar ook op de organisatie als geheel én de techniek. Alle kennis die ik tot nu toe in mijn loopbaan heb opgedaan komt in deze functie samen.”

Michel doet regelmatig rondes over onze bouwplaatsen

“Ik probeer iedereen er bewust van te maken dat veiligheid een team effort is."

Vliegende keep

Een gemiddelde werkdag of -week, die bestaat niet als veiligheidsadviseur. “Ik hobbel als een soort vliegende keep tussen alle functiegroepen”, vertelt Michel. Zo kan hij in de ochtend het MT adviseren over hoe veiligheid beter geborgd kan worden in de organisatie, kan hij in de middag aan tafel zitten met een ontwikkelaar over veiligheid binnen zijn ontwerpschetsen en drukt hij de volgende dag zijn stempel op de calculatiefase van een tender of doet hij een ronde over één van onze bouwplaatsen. De veiligheidsadviseur legt uit dat het thema veiligheid gevoelsmatig ver af kan staan van bepaalde functiegroepen, maar dat ieders handelen invloed heeft: “Ik probeer iedereen er bewust van te maken dat veiligheid een team effort is. We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor de veiligheid van de mannen en vrouwen in de uitvoering. Een ontwikkelaar kan bijvoorbeeld een prachtig project visualiseren, maar als de bouwgrond vervuild is heeft dat invloed op de mensen die daar straks werken. We moeten veiligheid in de gehele organisatieketen borgen om te voorkomen dat een uitvoerder aan het einde zegt: ‘Zo kunnen we het niet veilig maken’. En het allerbelangrijkste: om te voorkomen dat er ongevallen plaatsvinden. Roepen dat veiligheid bij ons op de eerste plaats staat is niet voldoende, we moeten er ook allemaal naar handelen. Daar draag ik zorg voor.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Een van de kortetermijndoelen van Dura Vermeer Bouw Midden West waar Michel zich als veiligheidsadviseur voor inzet, is het actief betrekken van stakeholders bij het thema veiligheid. “Mensen die aan de knoppen zitten binnen projecten en de macht hebben om keuzes te maken met veiligheid als uitgangspunt, zoals: projectmanagers, projectontwikkelaars, projectleiders en bouwplaatsmanagers”, legt hij uit. “Ik deel mijn kennis met ze, adviseer ze over veiligheidsvraagstukken en maak ze bewust van het belang van veiligheid boven bijvoorbeeld geld en productie.” Ook experimenteert Michel met de inzet van middelbare veiligheidskundigen op de bouwplaats. “We evalueren binnenkort of het loont dat een deskundige regelmatig rondes loopt, ad hoc verbeteringen kan doorvoeren en ik daarover als veiligheidsadviseur verder de diepte kan ingaan.”

Diversiteit

Een doel waar Michel veel persoonlijke affiniteit mee heeft, is het in kaart brengen van de huidige staat van sociale veiligheid binnen zijn werkmaatschappij. “Aannemers kennen vaak nog steeds overheersend een masculiene omgeving, maar bij ons werken mannen, vrouwen, jongeren, ouderen, lhbtiq’ers en mensen met verschillende culturele achtergronden en religieuze overtuigingen. Die diversiteit vraagt om een veilige werkomgeving die aan verschillende behoeften voldoet. Moeten vrouwen zich bijvoorbeeld aanpassen aan een mannenbolwerk of is het andersom? Kunnen alle grapjes gemaakt worden? Wanneer voelt iemand zich (seksueel) geïntimideerd? Ik wil samen met HR het gesprek over dit soort vragen openbreken zodat iedereen zich vrij en veilig voelt.”

Sociale veiligheid is een belangrijk thema voor de veiligheidsadviseur die zelf heeft ervaren hoe groot het belang van wederzijds begrip en respect is. “Als kind van een Indonesische moeder en een Nederlandse vader vormde ik vaak een brug tussen twee culturen die elkaar niet altijd begrepen. Ik heb al jong geleerd dat begrip voor een ander zorgt voor verbinding, samenwerking, zorg voor elkaar en daarmee automatisch ook voor meer veiligheid. Ik zei vroeger wel eens gekscherend dat er meer geknuffeld moet worden op de bouw. Want of je nou uit Polen, Slowakije, Turkije of Nederland komt, we zijn allemaal mensen en we willen allemaal hetzelfde: veilig thuiskomen.” Michel benadrukt dat het creëren van een sociaal veilige werkplek naast verbinding ook leidt tot grotere fysieke veiligheid, meer efficiëntie, minder fouten en kwalitatief beter werk. “Het mes snijdt aan alle kanten.”

Veilige basis

Michel heeft als veiligheidsadviseur bij Dura Vermeer Bouw Midden West in ieder geval een veilige basis gevonden. “Mijn positieve voorgevoel destijds matchte met de realiteit. De sociale cohesie binnen onze werkmaatschappij is groot, iedereen wordt met gelijkwaardigheid behandeld en ondanks dat ik als veiligheidsadviseur een soort vliegende keep ben voel ik mij onderdeel van een hecht team. Ik ga elke dag vrolijk naar huis.” Waar hij écht gelukkig van wordt in zijn werk? “De droogbouwsessies waarin ik aan de hand van een 3D-model met teams bespreek hoe ze gaan bouwen en hoe veiligheid in al die fases is geborgd. Ik kan mijn technische constructieve kennis én mijn veiligheidskunde kennis kwijt in deze sessies. Heel gaaf.”

Het allergrootste doel van Michel: “Misschien een utopie, maar overbodig worden. Dat mijn kennis en adviezen over veiligheid zo zijn geland in de organisatie, dat ik niet meer nodig ben.” Volgens de veiligheidsadviseur is zijn werkmaatschappij goed op weg: “We zijn allemaal doordrongen van het belang dat veiligheid onze eerste prioriteit is. Het is het afgelopen jaar  meer dan een uitspraak geworden, het is gaan leven.”

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.