Vorige
Blog

Multifunctioneel gebruik van de brede school Sonate

Sinds twee jaar zorgt de brede school Sonate in Etten-Leur voor verbinding tussen de gebruikers en de omgeving. In het gebouw zitten drie scholen en een kindercentrum. Tijdens het Design & Build-traject was er voldoende ruimte voor projectleider Wim Witsiers van de gemeente Etten-Leur om de vinger aan de pols te houden. Uit de goede samenwerking tussen hem, de vier directeuren en Dura Vermeer Zuid staat is een prachtig gebouw ontstaan dat aan alle eisen voldoet.

LAGE EXPLOITATIEKOSTEN

“Ik ben heel blij met het gebouw en hoe het nu wordt gebruikt”, vertelt Wim, die veel ervaring heeft opgedaan met zes nieuwbouwprojecten van brede scholen. “Het idee van brede scholen is flexibiliteit, duurzaamheid en dat we beperkte groei en krimp van lokalen tussen de vier gebruikers van Sonate kunnen opvangen. De multifunctionele ruimte in het gebouw is in drieën te delen en draagt bij aan flexibel gebruik. Daarnaast wilden we lage exploitatiekosten en dat zie je bijvoorbeeld terug in gebruik van grijs water, zonnepanelen, daglichtregeling en LED verlichting, maar ook in de lambrisering en schilderijlijsten zodat de muren onbeschadigd blijven. Het gebouw voldoet aan de verwachtingen.”

DESIGN & BUILD

Om te zorgen dat het gebouw aan alle eisen zou voldoen – en in tien maanden kon worden gebouwd – werd Sonate aanbesteed via Design & Build. “Uit onze ervaring blijkt dat aannemers daardoor vaak met creatieve oplossingen komen op onze uitvraag. De enige uitdaging is om de gebruikers vooraf al hun wensen en eisen te laten vastleggen voor het PVE. Al ging dat met deze vier directeuren van de scholen en het kindercentrum heel goed en wisten ze steeds goede compromissen te vinden.”

WAARDERING OP FUNCTIONALITEIT

“Uit de verschillende inzendingen hebben wij voor Dura Vermeer Zuid gekozen vanwege de waardering op functionaliteit. Je kunt wel proberen zo goedkoop mogelijk te bouwen, maar als de functionaliteit van het gebouw niet goed is dan heb je daar veertig jaar last van. Dura Vermeer Zuid had het ontwerp inclusief installatietechniek bovendien goed voorbereid op de mogelijkheid om later noodlokalen bij te plaatsen”, aldus Wim. “De grootste uitdaging zat in het voortraject om er samen uit te komen. Wij willen natuurlijk de beste oplossingen maar de aannemer moet de kosten zien te beheersen.”

SNELLE UITVOERING

“De uitvoering verliep heel erg soepel. Wij wilden wat meer betrokken zijn dan normaal bij een Design & Build-project. Tijdens het bouwproces zijn er immers altijd punten die je op twee manieren kunt uitleggen. Door nauw betrokken te zijn kunnen we in overleg met de gebruikers de voor ons juiste keuze maken”, zegt Wim, die schakelde tussen Dura Vermeer Zuid en de vier directeuren. “Dit werkte geweldig om met elkaar het beperkte aantal discussiepunten op te lossen en maakte het makkelijker om het project efficiënt af te ronden.”

MOOI RESULTAAT

“Ik ben heel tevreden met hoe het gebouw geworden is”, vertelt Wim. “Grote voordelen van Design & Build zijn de snelheid en de efficiëntie van het proces, wat voor ons heel belangrijk was, terwijl de aannemer winst kan behalen door de vrijheid in het organiseren en ontwerpen. Daarentegen heb je op de traditionele manier wel meer tijd om het ontwerp nog beter te maken. Alles is gerealiseerd volgens het PVE, maar we merken nu dat bijvoorbeeld de schuifpuien wat klein zijn, bepaalde branddeuren met dranger zwaar om te openen en dat de trappen net iets flauwer hadden gemogen.”

KLAAR VOOR DE TOEKOMST

“Het gebouw past heel goed binnen het stedenbouwkundig plan van de gemeente. Onze insteek vanuit de gemeente is om ruimtes altijd maximaal te benutten. Daarom zijn de multifunctionele ruimte, de aula en de keuken in het gebouw apart van buitenaf bereikbaar. De bedoeling is dat die ’s avonds door de lokale wijkvereniging gebruikt gaan worden”, zegt Wim. “Verder is het gebouw optimaal voorbereid op de toekomst. Dankzij de kolommenstructuur in plaats van draagmuren kunnen we het gebouw relatief eenvoudig een andere bestemming geven mocht dat later nodig zijn.”

Deel deze pagina