Vorige
Blog

Next generation aan het roer: verbinden tussen oud en nieuw

Als ontwikkelingsmanager ben ik op dit moment betrokken bij de wijk Pasgeld in RijswijkBuiten. Met drie andere partijen en de gemeente hebben we ons voor dit project verenigd in het Next Generation team. Een groep jonge ontwikkelaars, architecten en stedenbouwkundigen die samen voor een nieuwe generatie bouwt. Supergaaf, want we kijken soms nét even anders tegen bepaalde onderwerpen aan dan de gevestigde orde. Die andere kijk zie je terug in onze visie: groen, duurzaam, voor iedereen, maar bovenal samen met elkaar.

Pasgeld is onderdeel van RijswijkBuiten en ligt tegen Rijswijk aan, tussen het spoor, een watergang en de A4. Ik ben hier inmiddels al twee jaar aan het werk. Samen met AM, VolkerWessels Vastgoed en Synchroon hebben we een eerste gebiedsvisie uitgewerkt. Of eigenlijk grondig aangepast, want er lag al een visie uit 2009. Aan ons ‘jonkies’ de vraag om hier met een frisse blik naar te kijken. De nieuwe visie hebben we medio 2019 aangeboden aan de gemeente. Die was gelukkig zeer enthousiast.

 

Verbinding

Het hoofdthema is verbinding, de drie onderliggende pijlers ‘brave’, ‘fit’ en ‘energy’. Dat lijkt vrij abstract, maar dat is het niet als je ziet welke mooie, concrete maatregelen we onder deze paraplu hebben geschaard. Denk aan deelmobiliteit met elektrische fietsen en auto’s zodat er minder parkeerplaatsen nodig zijn. Daardoor is er dus meer ruimte voor groen en het onderzoeken van mogelijkheden om een station te realiseren. Evenals maatregelen voor biodiversiteit, klimaatadaptie, het reduceren van afvalstromen en het creëren van een smart grid om de energiestromen van de vele zonnepanelen slim te kunnen distribueren.

 

Stakeholders workshops

Bij zo’n gebiedsvisie zijn natuurlijk veel meer partijen betrokken dan alleen de marktpartijen en de gemeente. In een aantal workshops hebben we met alle stakeholders gespard, zoals de provincie, Metropool Regio Rotterdam Den Haag en verschillende gemeentepartijen. Zeer praktisch, want zo kun je veel breder naar een gebied kijken dan wanneer je alleen jouw deel van de ontwikkelingsopgave op je netvlies hebt. Bovendien, je kunt wel van alles verzinnen, maar is er ook draagvlak voor? Door de workshops bespreek je dingen met elkaar die in de wijk en omgeving spelen waar je anders geen weet van zou hebben.

 

Next generation

We mikken op een gezonde mix van meerdere doelgroepen. De jonge stedeling die net wel, net niet klaar is met zijn studie, de tweepersoonshuishoudens en de jonge gezinnen die het leuk vinden om dichtbij de stad te wonen. Dat vraagt ook om verschillende typen woningen. Zoals stadse appartementen gecombineerd met bijvoorbeeld rijwoningen met tuin. Een gezonde mix betekent dat alle doelgroepen en bewoners zich thuis voelen, trots zijn op de plek waar ze wonen en fijn met elkaar samenleven. Om dat te stimuleren, creëren we veel groen met onder meer bankjes, picknicktafels, gezamenlijke moestuinen en een buurtschuur. Dat verbindt, daar worden mensen gelukkig van. En uiteindelijk is het ons daar om te doen: gelukkige bewoners.

 

Projectontwikkeling

De visievorming en de uitwerking ervan in gebiedsontwikkeling is natuurlijk de opmaat naar de uiteindelijke projectontwikkeling: het (technisch) verder ontwikkelen welke woningen er komen en hoe ze eruit komen te zien. Zover zijn we nog niet. De eerste paal gaat pas in 2022 de grond in. Maar we zijn wel een heel goed en breed gedragen fundament aan het leggen voor het uiteindelijke bouwwerk. Ik vind het gewoon heel mooi om vanaf het allereerste begin betrokken te zijn bij dit prachtige project. Kan het nog mooier? Jazeker. Ik woon om de hoek dus ik ken RijswijkBuiten op mijn duimpje. Bij zo’n thuiswedstrijd gaat zo’n project nóg meer leven.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.