Vorige
Nieuws

Nieuwbouw Zuiderschans officieel van start

​​​Een modern zorggebouw dat voldoet aan de meest recente eisen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Dat is het nieuwe Zuiderschans in ’s-Hertogenbosch-Zuid. Gisteren ging de nieuwbouw officieel van start.

Met een klap op de spreekwoordelijke eerste paal verrichtte wethouder Roy Geers de symbolische starthandeling. Hij deed dat in bijzijn van vertegenwoordigers van de wijkraad en van de cliëntenraad van ouderenorganisatie Van Neynsel. Eind volgend jaar staat op deze locatie aan het Sweelinckplein een duurzaam en toekomstbestendig gebouw dat betaalbaar wonen, zorg en ontmoeten bij elkaar brengt.

Innovatief zorgconcept


Zuiderschans wordt 1 gebouw met 2 woonsoorten en een ontmoetingsplein. Een plek waar mensen wonen, werken, verblijven en ontmoeten. Niet alleen de bewoners, maar ook familieleden, mantelzorgers, zorgmedewerkers, wijkbewoners, instanties, verenigingen en leerlingen van onderwijsinstellingen. Dit innovatieve zorgconcept biedt plek aan 83 sociale huurappartementen voor mensen vanaf 65 jaar – voor wie zorg dus altijd binnen handbereik is - en 44 woningen voor mensen met dementie, verdeeld over diverse groepswoningen.

Ontvangst

Op de bouwplaats

Feestelijke handeling

Slaan van de eerste paal

Gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid


Senioren willen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen, en het liefst met zorg dichtbij huis. Dit wordt ook vanuit de overheid gestimuleerd en vraagt wat van de samenleving. De gemeente, woningcorporatie Zayaz en Van Neynsel ontwikkelen daarom in gezamenlijkheid deze nieuwe vorm van wonen en zorg. Ook vanuit de wijk is veel animo voor een woning in Zuiderschans. Bestuurder Mohamed Acharki: “Niet vreemd als je weet dat zo’n 20% van de bewoners in ’s-Hertogenbosch-Zuid 75 jaar of ouder is. We zijn van plan om een aantal huurappartementen met voorrang te verhuren aan de oudere wijkbewoners uit Zuid.” Eventuele voorwaarden die hiervoor gelden, werken we nog nader uit.

 

Circulair & droog bouwen


Om eind volgend jaar de nieuwbouw klaar te hebben, volgt Dura Vermeer Bouw Zuid een strakke bouwplanning. Zoveel mogelijk elementen zijn aan de voorkant in detail uitgewerkt samen met installateurs, toeleveranciers en onderaannemers. Ook het principe van ‘droog bouwen’ waarbij zoveel mogelijk bouwonderdelen vooraf in de fabriek voorgefabriceerd worden en op de bouwplaats gemonteerd worden zorgt ervoor dat er zo minimaal mogelijk oponthoud is op de bouwplaats.

 

Bovendien geeft ‘droog bouwen’ minder uitstoot van CO2 en stikstof op de bouwplaats. Dit past bij de circulariteits- en duurzaamheidsambitie die alle partijen met elkaar gemeen hebben.   

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.