Vorige
Nieuws

Optoppen, antwoord op de woningnood?

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door EGM (www.egm.nl)

Optoppen als antwoord op de woningnood

Er is een groot tekort aan geschikte en betaalbare (huur)woningen voor ouderen in Rotterdam en in Nederland. Nederland heeft een tekort van zo’n 900.000 woningen. Woningen voor starters, doorgroeiwoningen voor gezinnen en toekomstbestendige woningen voor ouderen. In Rotterdam is in 2035 1 op de 4 huishoudens een 65+ huishouden. Het overgrote deel van deze 65+ers zal zelfstandig blijven wonen. Dit betekent dat de stad en de woningvoorraad zich  daar nu al op moet voorbereiden en op moet aanpassen.

Het is de ambitie van SOR om in de komende jaren 2.000 geschikte en betaalbare ouderenwoningen toe te voegen in Rotterdam. Omdat bouwgrond zeer schaars is in Rotterdam kijken we creatief naar andere mogelijkheden. Samen met SOR en EGM Architecten onderzoeken we mogelijkheden om met elkaar de stad te gaan verdichten. Waarbij het opbouwen van een extra laag op een woongebouw, het optoppen van De Klapwiek, één van de manieren is om deze verdichting mogelijk te maken. Deze extra woningen worden toegevoegd in de sociale huursector. De woningen zijn energiezuinig en worden gerealiseerd in houtbouw. Inmiddels heeft de ondertekening van dit project door de drie partijen plaatsgevonden.

Ook worden andere mogelijkheden om woningen toe te voegen aan het gehele bezit van SOR onderzocht, bijvoorbeeld: ondertoppen; de begane grond geschikt maken voor woningen, of woning splitsen; van één grote woning, twee kleinere sociale huurwoningen maken.

Een belangrijk uitgangspunt van SOR hierbij is dat de balans tussen de belangen van de huidige bewoners en die van de toekomstige bewoners centraal staan. Iedereen heeft recht op een fijne woonplek!

 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.