Vorige
Blog

Over peren, presteren en innoveren: hoe wij grenzen verleggen in de bouw

Ik sta bekend als een hoofduitvoerder die altijd “peren op de weg” ziet, om zo te zeggen. En eerlijk is eerlijk: als je ambitieuze en innovatieve bouwwerken wil neerzetten, weet je dat je onderweg op een aantal hobbels zal stuiten. Maar die hinderen niet. Je anticipeert de peren en verslindt ze met steel en al. Hoe? Door een goede voorbereiding, een strakke planning en een ijzersterke samenwerking binnen je team.

Van projectleiders tot trainees, onze collega’s vertellen graag over hun ervaringen bij Dura Vermeer. Erik Snel (53) is hoofduitvoerder bij Dura Vermeer.

VOORBEREIDEN IS HET HALVE WERK

Als hoofduitvoerder is het jouw taak om te zorgen dat bouwprojecten zo vlekkeloos mogelijk verlopen. Je stuurt de uitvoerders aan en bewaakt de veiligheid, planning en kwaliteit. Daarbij is het belangrijk dat je al in een vroeg stadium betrokken bent, lang voordat de eerste paal de grond in gaat. Als je de situatie van te voren goed inschat en je de juiste voorbereidingen treft, voorkom je hectiek op de bouwplaats. Zo houd je de sfeer erin en zorg je dat je collega's zich goed kunnen focussen.

DE BOUW STAAT NOOIT STIL

Enige voorspelbaarheid op de bouwplaats is dus fijn, maar dat wil niet zeggen dat mijn werk saai is. In tegendeel. Na 17 jaar als hoofduitvoerder bij Dura Vermeer kom ik nog regelmatig voor nieuwe uitdagingen te staan. De bouw staat nooit stil; er wordt volop geïnnoveerd in nieuwe technieken en duurzame materialen. Een mooi voorbeeld is het Dura Vermeer Inspiration Centre. Dat wordt een moderne werkomgeving, niet alleen voor de eigen werknemers, maar voor iedereen die met Dura Vermeer wil netwerken of samen tot innovatieve ideeën wil komen. Dura Vermeer wil hiermee een nieuwe standaard zetten op het gebied van integraal samenwerken.

DURA VERMEER INSPIRATION CENTRE

Dat innovatieve karakter komt ook terug in het pand zelf. Het Dura Vermeer Inspiration Centre wordt duurzaam, circulair en krijgt een industriële look. We bouwen gasloos en maken gebruik van technieken en producten waar ik zelf nog nooit mee heb gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan glas dat de warmte uit het gebouw opslaat in stroom. Zulk onontgonnen terrein maakt het werk uitdagend en pittig, maar ook bijzonder interessant. Ongeacht hoe lang je hier werkt, je zal scherp moeten blijven om met de ontwikkelingen mee te kunnen groeien.

WAARDESTROMEN

Een goede manier om op topniveau te blijven, is door gebruik te maken van elkaars kracht en kennis. We hebben geprobeerd alle collectieve kennis op papier te zetten of in een computersysteem in te voeren, maar uiteindelijk blijkt de communicatie met elkaar toch het meest effectief. Dura Vermeer heeft daar volledig op ingezet door een systeem van waardestromen in te voeren, waarbij mensen elkaar regelmatig ontmoeten en bellen om ervaringen te bespreken en kennis uit te wisselen.

SAMEN BOUW JE STERKER

Misschien wel het mooiste aan mijn werk is de band die ik opbouw met de mensen om mij heen. Doordat we veelal met vaste teams werken, raak je al snel op elkaar ingespeeld. We zijn met elkaar begaan en proberen op de bouwplaats zoveel mogelijk te lachen. Dan presteren we het best. Hoe state-of-the-art een bouwwerk ook is, alle peren kunnen overkomen worden door een team dat goed samenwerkt en oplossingsgericht denkt. De gangbare gedachte hier is dan ook dat als mensen naar de Maan kunnen reizen, wij ook heus wel een hypermodern gebouw kunnen neerzetten. Met die houding komen we heel ver.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.