Vorige
Blog

Proeftuin N231

PROJECTLEIDER ERWIN OVER BIOBASED PROEFTUIN N231

"DAT WIJ MET BIOBASED PRODUCTEN KUNNEN WERKEN, DAT WETEN WE WEL" - ERWIN VAN DEN BERG, PROJECTLEIDER

Op en langs de N231 in Amstelveen heeft Dura Vermeer in opdracht van de provincie Noord-Holland de eerste biobased proeftuin aangelegd. In de proeftuin, van zo’n 850 meter lengte, worden de komende 10 jaar zoveel mogelijk biobased materialen uitgetest. Dit zijn natuurlijke materialen die onbeperkt voorradig zijn zoals bijvoorbeeld bermgras, bamboe, suikerriet en hars.

De weg en het fietspad zijn voorzien van 9 proefvakken met verschillende soorten asfalt. Ook worden verkeersborden van gelamineerde bamboestroken, lichtmasten van bioplastic en biobased producten als natuurvezels in markeringen en verlichtingsmasten getest. Doordat biobased grondstoffen op korte termijn teruggroeien, zijn ze een onuitputtelijke bron van materiaal. Dit in tegenstelling tot fossiele grondstoffen die over vele duizenden jaren ontstaan.

PUBLIEKSINFORMATIEPUNT

Op de parkeerplaats Schinkelbos (in het Amsterdamse Bos) stond tijdens de realisatie een publieksinformatiepunt (PIP-huisje) met informatie over de proeftuin. De gebruikte grondstoffen en bijbehorende materialen waren hier te bezichtigen.

SAMENWERKING EN DOORONTWIKKELING

De biobased proeftuin is een ontwikkeling van de provincie Noord-Holland, Dura Vermeer (en haar partners), de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam. De markt krijgt de kans om biobased producten te testen, zodat deze producten straks niet alleen door de provincie maar ook door andere organisaties gebruikt kunnen worden. Hierdoor worden duurzaamheid en biodiversiteit naar een hoger niveau getild met als doel het gebruik van fossiele grondstoffen te reduceren.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.