Vorige
Nieuws

Renovatie gemaal 't Raasje afgerond

De renovatie van gemaal ‘t Raasje in Kampen is afgerond. Dura Vermeer verzorgde deze vernieuwing als onderdeel van een langjarige samenwerking tussen Waterschap Drents Overijsselse Delta en vier bouwers. Binnen deze samenwerking worden in vier bouwteams in een periode van vier jaar 60 stuwen en gemalen gerenoveerd.

Gemaal ’t Raasje is een poldergemaal gebouwd in 1952, dat ervoor zorgt dat de landerijen in het peilgebied ten noorden van de IJssel bij Kampen droog blijven. In de jaren 90 is tijdens een dijkverhoging op het Kampereiland een deel van het gemaal gerenoveerd en uitgebreid. Nu is het gemaal volledig gemoderniseerd en gerenoveerd. Eén van de belangrijkste redenen voor deze renovatie was de visvriendelijkheid van de pomp. ’t Raasje bevindt zich namelijk op een positie in de migratieroute van vis die naar de IJssel trekt. Veel vis raakte beschadigd bij het gemaal of overleefde de doorgang van de pomp niet. Het gemaal is nu voorzien van een nieuwe, visvriendelijke pompset die maar liefst 98% van de vis onbeschadigd door het gemaal leidt.

Verder heeft Dura Vermeer als onderdeel van het bouwteam alle werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties volledig vernieuwd. Waar mogelijk is hiervoor samengewerkt met lokaal midden en kleinbedrijf.

DUURZAAMHEID

Tijdens de renovatie werd continu stilgestaan bij duurzaamheid. Zo worden onderdelen die richting het einde van hun technische levensduur gingen, maar nog wel enkele jaren mee konden, nu ingezet als reserveonderdelen voor andere gemalen. Daarnaast zijn onderdelen die zouden komen te vervallen, ingezet op ander locaties in het gemaal. Verder zijn de visvriendelijke pomp en bijbehorende installaties zodanig vernieuwd en gemoderniseerd dat deze veel minder energie verbruiken.

Als onderdeel van het bouwteam vervangt Dura Vermeer vier gemalen en twee stuwen die niet meer voldoen aan de huidige normen voor veiligheid en waterbeheer. Vijf van de zes objecten zijn reeds onder handen genomen, Dura Vermeer verving al het gemaal Zwartemeerpolder, gemaal Slangenweg en twee stuwen in Ruinen.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.