Vorige
Nieuws

Snelle badkamer door renovatie met glas

Aan de Utrechtse Kwangodreef krijgen bewoners een ‘glazen badkamer’. Een concept dat ontwikkeld is door Steinfort Glas BV en door Dura Vermeer voor het eerst projectmatig wordt toegepast in deze portiekwoningen van woningcorporatie Portaal. Het concept is ontstaan uit de behoefte vanuit woningcorporaties om zo min mogelijk overlast te veroorzaken bij bewoners en met een bepaald budget toch een hoogkwalitatieve, mooie badkamer te kunnen plaatsen. Om het beste en mooiste resultaat op te leveren zijn er proeven gepresenteerd aan opdrachtgever Portaal. Naar aanleiding van de feedback is er een definitieve versie ontwikkeld die in een deel van de woningen al geplaatst is. Portaal werkte al op meerdere projecten met het GLAZZpanelen concept en heeft net als haar bewoners goede ervaringen met de wandpanelen van glas.

EEN ‘GLAZEN BADKAMER’

Robbert Rebel werkt als projectleider bij de Kwangodreef: “Het is een concept dat voornamelijk wordt toegepast in sociale woningbouw wanneer bewoners tijdens de renovatie in huis blijven wonen. Op dit moment zijn we net weer herstart na een tijd stil te hebben gelegen door het coronavirus, maar een deel van de badkamers was daarvoor al vervangen gelukkig.” En om zo min mogelijk overlast te veroorzaken bij bewoners, kunnen deze badkamers in een hele korte tijd geplaatst worden, Rebel: “Wij plaatsen de badkamer in veel kortere tijd dan een traditionele badkamer. Bij de laatste heb je te maken met droogtijden, dat hoeft niet met een glazen badkamer.” Maar wat is dan precies een ‘glazen badkamer’? Rebel: “In plaats van tegels zetten, plaatsen we glazen panelen tegen de wanden. Dat betekent dat we niets hoeven te hakken en te breken, het kan gemakkelijk geplaatst worden op bestaand tegelwerk en we hoeven niet door de woning te sjouwen met puin.” Iedere woning krijgt dezelfde kleur glasplaat, dat is een neutrale kleur, en daarnaast kan de bewoner zelf nog een accentkleur kiezen, Rebel: “Ze kunnen kiezen uit vier verschillende kleuren. Maar als je zou willen zou je deze glazen platen zelfs kunnen printen, je kan er oneindig creatief mee zijn.”

EERST NOM-RENOVEREN, DAN DE BADKAMER RENOVEREN

In eerste instantie was het even zoeken in de planning wanneer de badkamers aan de beurt waren in het complete renovatietraject, Rebel: “We zijn met veel meer bezig in de Kwangodreef dan alleen de badkamers. We zijn hier Nul-Op-De-Meter (NOM)-woningen van aan het maken.” Energieneutrale woningen dus, Rebel: “Dat betekent voor de badkamers dat de ventilatie moet worden aangesloten op het nieuwe ventilatiesysteem. We kwamen er al gauw achter dat het belangrijk is om eerst de NOM-renovatie te doen en pas daarna de badkamers te renoveren. Zo zorgen we ervoor dat de badkamers vanaf dag één na de renovatie goed geventileerd blijven.” De reacties van de bewoners zijn positief, Rebel: “We horen goede reacties, mensen zijn enthousiast over hoe de nieuwe badkamer er uitziet, ze vinden het heel mooi en vinden het leuk dat ze een kleur kunnen kiezen voor de accentwand.”

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.