Vorige
Nieuws

Spectaculaire inhijssessies Jan Linzelviaduct A4

Na een jaar voorbereiding was voor Dura Vermeer het moment daar: het fietsviaduct is ingehesen over de A4 bij Den Haag tussen de wijk Ypenburg en golfbaan Leeuwenburgh. Een goede voorbereiding zorgde voor rustige, maar indrukwekkende beelden. Na het inhijsen was de nieuwe naam van de brug ook direct zichtbaar: Jan Linzelviaduct.

In de nacht van 8 op 9 augustus zijn twee viaductdelen met een lengte van circa 30 meter per deel boven de hoofdrijbanen geplaatst en in de nacht 9 op 10 augustus zijn de twee viaductdelen met een lengte van circa 50 meter per deel boven de parallelrijbanen geplaatst. Het totale viaduct is samengesteld uit negen losse brugdelen. De vier brugdelen van in totaal ruim 160 meter vormen vanaf nu de overspanning over de A4, de andere vijf brugdelen met een lengte van circa 33 meter per deel worden de aanbruggen langs golfbaan Leeuwenburgh aan de Vlietzone.

VELE BEZOEKERS BEKEKEN HET SPEKTAKEL

Na het opbouwen van de kranen van 750 ton stond iedereen klaar om de viaductdelen aan te zien komen rijden. De onderdelen moesten vanuit Zeeland naar Den Haag getransporteerd worden. Eerst per schip naar Schiedam en van daaruit met speciaal wegtransport naar Den Haag. Dat leverde mooie plaatjes op.

Zodra de viaductdelen naar de plaats van bestemming werden gereden, werd met man en macht gewerkt om de delen los te maken. Binnen een paar minuten hingen de delen in de lucht en werden ze op hun plaats gehesen. Omwonenden, collega’s en andere geïnteresseerden verzamelden zich ’s nachts op de bezoekersplek om foto’s en video’s van het spektakel te maken. De verwachtte windstoten in de nacht van vrijdag op zaterdag begonnen pas nadat de onderdelen waren geplaatst. Goede timing dus!

JAN LINZELVIADUCT

Het fietsviaduct maakt deel uit van het Trekfietstracé, een snelle fietsroute tussen Ypenburg en Den Haag-centrum. Het stalen fietsviaduct is circa 335 meter lang, 6,5 meter breed en beschikt over een fiets- en voetpad. Het viaduct over de A4 sluit aan op de reeds bestaande coupure in de geluidswal bij Ypenburg en loopt door tot aan Golfbaan Leeuwenburgh aan de Vlietzone. Vanaf 10 augustus heet het viaduct het Jan Linzelviaduct: vernoemd naar de oudste Nederlandse jachtvlieger die vanaf vliegveld Ypenburg in mei 1940 meestreed tegen de Luftwaffe. Hij overleed in mei 2019.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.