Vorige
Nieuws

Toekomstbestendige appartementen in nieuwe stadswijk Rotterdam

In de nieuwe stadswijk Park 16Hoven in het noorden van Rotterdam is wonen uniek. Iedere straat in de wijk kent een eigen karakter doordat elk deelproject door een andere ontwikkelaar wordt uitgevoerd. Zo realiseert Dura Vermeer aan de Laan van Tinbergen 17 gasloze luxe appartementen. “We voorzien niet alleen in een woonbehoefte, maar laten ook bouwend Nederland zien hoe je appartementencomplexen goed gasloos krijgt“, zegt Rob Langerak.

Als projectontwikkelaar bij Dura Vermeer Bouw Zuid West is Rob verantwoordelijk voor de ontwikkeling en verkoop van de appartementen. “Toen ik aansloot bij het project aan de Laan van Tinbergen was gas een hot topic in Nederland. De marktacceptatie voor nieuwbouwwoningen met gas neemt sterk af en gemeentes geven er ook geen vergunningen meer op af. Samen met de architect en onze eigen interne bouwkundigen ben ik gaan kijken hoe we het originele plan voor de luxe appartementen konden omvormen tot een gasloze variant in combinatie met de hoge architectonische ambitie”, zegt Rob.

Haalbare businesscase

Allereerst vraagt dat om een financieel haalbare businesscase. Gasloos bouwen betekent nu nog hogere bouwkosten. Rob: “De appartementen zijn ontwikkeld voor het hogere segment. Door in alles te sturen op kwaliteit, maakbaarheid en klantbeleving heeft dat geleid tot een aantrekkelijk aanbod voor de consument. Ruime woningen met een luxe afwerkingsniveau en hoge duurzaamheidsambitie.”

Ieder appartement krijgt een eigen warmtepomp en zonnepanelen. Deze installaties leveren de energie direct aan de gekoppelde woning. “We realiseren een EPC lager dan 0,19. Dit is aantrekkelijk voor de consument, omdat sommige geldverstrekkers hiervoor extra rentekorting verlenen. Dat is een mooie financiële stimulans voor de consument om te kiezen voor gasloos wonen”, aldus Rob.

17 gasloze luxe appartementen

Luxe appartementen in de nieuwe stadswijk Park 16Hoven

Het waarborgen van behoeften

De 17 luxe appartementen zijn verdeeld over twee complexen van 4 lagen. Geen grote, anonieme appartemententorens dus. Een bewuste keuze volgens Rob: “Om toekomstbestendige appartementen te maken, moet je rekening houden met veranderende woonbehoeften. Zo groeit de vraag naar gelijkvloers wonen in Randstedelijk gebied. Men wil de voorzieningen van de stad, maar tegelijkertijd ruimte en rust. De kopers van de appartementen aan de Laan van Tinbergen voelen zich aangetrokken tot de locatie: het is een kleinschalig complex, terwijl je met de auto, fiets of het openbaar vervoer toch alle voorzieningen van een stad als Rotterdam bij de hand hebt.”

Het deelproject haakt zo in op woonbehoeften, maar ook de belangen van de gemeente Rotterdam zijn in het plan meegenomen. “De gemeente wil vooral vaart om de wijk zo snel mogelijk af te krijgen. Dat realiseren we door kritisch naar het plan te kijken en op tijd bij te sturen. Met een ambitieuze planning, goed team en betrokken partners lukt het om in korte tijd een kwalitatief hoogstaand product te leveren”, zegt Rob.

Stadswonen in een rustige oase

De wijk Park 16Hoven is een optelsom van kleinere buurtjes met een afwisselend decor van vrijstaande huizen, eengezinswoningen, kavels en appartementen. “Dit gevarieerde karakter zie je ook terug in de opzet van de Laan van Tinbergen: naast de 17 luxe appartementen bouwen we er ook 56 herenhuizen in klassieke én moderne stijl. Het is stadswonen in een rustige oase. En zeg eerlijk, wie wil dat nu niet?”, aldus Rob.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.