Vorige
Nieuws

Van Masterplan naar bouwplan. Schieveste zet de volgende stap

Sinds begin 2019 is Ontwikkelcombinatie Schieveste (OCS) hard bezig met het uitwerken van de plannen voor de unieke stationslocatie in Schiedam, bestaande uit circa 3.000 woningen en diverse voorzieningen. Nadat eind 2018 de grondreserveringsovereenkomst tussen Gemeente Schiedam en OCS is getekend, is vervolgens eind 2019 het Masterplan gepresenteerd. Begin dit jaar heeft de gemeenteraad van Schiedam besloten het bestemmingsplan voor Schieveste te laten maken. Nu is het tijd om het plan technisch te toetsen en de eerste fase uit te werken tot een definitief bouwplan. Ontwikkelcombinatie Schieveste – bestaande uit Dura Vermeer, Synchroon, Van Omme & De Groot en VolkerWessels Vastgoed – is daarmee klaar voor de volgende stap.

HAARSCHERPE DOORONTWIKKELING

In deze stap wordt het ontwerp in opdracht van OCS van stedenbouwkundig bureau Kuiper Compagnons en landschapsarchitect Delva haarscherp doorontwikkeld naar een digitaal en bovenal technisch Structuur Ontwerp. 

OCS heeft HFB (full service BIM bureau) ingeschakeld voor de fase waarin het Structuur Ontwerp wordt uitgewerkt. Tevens vindt er afstemming plaats met de gemeente en haar adviseur De Zwarte Hond, zodat de plannen passen in een goede ruimtelijke ordening. In het Structuur Ontwerp van OCS komt naar voren waar de uitdagingen en afwegingen zitten. Kort gezegd, wat werkt goed in het programma en wat verdient nog de aandacht om het plan ook technisch en financieel haalbaar te maken. Een rationalisatieslag die zeer gebruikelijk is in deze fase van een dergelijk groot project als Schieveste. Alles met het doel om dit mooi en ambitieus plan op papier, om te zetten naar een levensecht en succesvol project voor de dynamische stedeling.

Interactieve sessie

Op 29 juni 2020 kwam de werkgroep ‘Bouwplan Schieveste’ samen om met HFB de eerste resultaten van de analyse van het ontwerp te bespreken. In deze interactieve sessie is gesproken over de technische aanscherpingen van het programma en de verkaveling van de multifunctionele woonlocatie.

Tijdens deze sessie presenteerde Alex Sagius (Manager speciale projecten bij HFB) de belangrijkste aandachtspunten die uit de analyse van het programma en de omgevingsfactoren naar voren kwamen voor de eerste fase van de ontwikkeling: zoals de locatie van de parkeervoorzieningen, brandveiligheid, geluid, specifieke hoeken en aansluitingen. Aandachtspunten die voor de finetuning en realisatie van Schieveste van belang zijn en die het concept nòg beter zullen maken. HFB gaat nu samen met het ontwerpteam van OCS aan de slag met deze thema’s. Een inspirerende en waardevolle stap.

WHAT’S NEXT

Eind augustus komt de werkgroep weer samen om de aanscherpingen in het Structuur Ontwerp te bespreken, de technische aandachtspunten op te lossen en deze passend te maken. Daarmee komt de ontwikkelcombinatie weer een stap dichterbij de realisatie van de multifunctionele woonlocatie in Schiedam.

 

Blijf op de hoogte via www.nieuwbouwschieveste.nl

 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.