Vorige
Nieuws

Vrijheid en vertrouwen: keyswords binnen traineeship Dura Vermeer Renovatie Midden West!

Sinds begin september 2020 zijn Stéphanie Bergen Henegouwen en Maaike Dronkers werkzaam als Trainee binnen Dura Vermeer Renovatie Midden West. Beiden net afgestudeerd aan de TU Delft en aan de slag gegaan tijdens de onvoorspelbare coronaperiode. Hoe vergaat het de dames nu, bijna drie maanden later?

Begin van dit jaar zijn Stéphanie en Maaike afgestudeerd. Stéphanie voltooide de Master Building Technology en Maaike de Master Architectuur. Maar dan? Maaike was zich al volop aan het oriënteren en juist wat breder aan het kijken dan alleen naar de mogelijkheden op architectuur gebied. Een paar jaar geleden was ze via haar studievereniging al in contact gekomen met Dura Vermeer. Maaike: “Een paar jaar geleden was er vanuit mijn studievereniging, waar ik ook een jaar in het bestuur heb gezeten, een businesstour georganiseerd langs verschillende bedrijven. Deze tour was heel breed opgezet, van architectuur tot projectmanagement. Zodoende stond er ook een workshop op de planning bij Theater Walhalla naast de Fenixloods in Rotterdam, één van de projecten van Dura Vermeer Bouw Heyma. Toen heb ik een heel leuk gesprek gehad met Stefanie Stulen, Projectmanager binnen Dura Vermeer. Stefanie had ook een architectuur achtergrond en daar herkende ik me heel erg in. We hielden contact en een jaar later hebben we nog een keer een koffie gedronken. Dat was de eerste stap naar het traineeship. Binnen Dura Vermeer kan ik me wat breder oriënteren. Welke kant wil ik uiteindelijk op?”

Ook speelt Dura Vermeer Bouw Heyma een rol in het traject van Stéphanie: “Voordat ik begon aan mijn Master aan de TU Delft heb ik HBO Bouwkunde gedaan en mijn afstudeerstage gevolgd bij Dura Vermeer Bouw Heyma. Dat beviel goed en een hele fijne begeleiding gekregen. Na mijn afstudeerstage wilde ik gelijk aan de slag gaan binnen Dura Vermeer, maar voor de functies waar ik in geïnteresseerd was had ik een Master nodig. Zodoende dat ik daarmee gestart ben”.

Stéphanie

Maaike

Tijdens het sollicitatieproces kregen de dames een gesprek met een oud-trainee die nu nog steeds werkzaam is binnen Dura Vermeer, Bram van Vliet. Aan Bram konden ze al hun vragen stellen en zo ook ervaringen uitwisselen. Het geeft het gesprek net een andere dynamiek, je spreekt met iemand die hetzelfde pad heeft gevolgd. Een goede zet van Dura Vermeer want Bram bleek een inspiratiebron! Hij kon vanuit zijn eigen ervaring helpen bij onze zoektocht. Maaike: “Tijdens de sollicitatiegesprekken wordt er heel erg gekeken naar wat heb je nog nodig? Wie wil je nog spreken? Door de gesprekken krijg je meer inzicht.” Uiteindelijk is Maaike gestart op project Rembrandt Park en wordt ze gekoppeld aan een begeleider. Beide dames krijgen Bram ook toegewezen als buddy. Dat is prettig, maar Bram is al snel een tijdje afwezig vanwege vaderschapsverlof.  Maaike vond de overstap van architectonisch ontwerpen naar projectmanagement in de aannemerij lastiger dan gedacht. Er worden veel handvaten gegeven, maar je moet zelf je weg vinden. Stéphanie heeft wat dat betreft al een kleine voorsprong. Vanwege haar afstudeerstage kent ze het bedrijf al. Ook loopt haar project. MBO Utrecht, al op rolletjes. Stéphanie: “Het team was al als een lopende trein aan het rijden en ik moest er inspringen”.

Het traineeship kent geen vast programma. Je richt het programma helemaal zelf in, met hulp van het Management Team. Dit geeft veel vrijheid, maar verwacht ook veel assertiviteit van de dames. Ze zijn beide begonnen op de Voorbereiding. Juist om het bouwproces meer inzichtelijk te krijgen. Hoe maak je de vertaling vanuit de architectuur achtergrond naar de bouw? En hoe word je creatiever met een technische achtergrond? Na de opdracht in de Voorbereiding mogen de dames zelf aangeven waar ze mee verder willen. Zo kunnen ze ook richting Kopersbegeleiding, Duurzaamheidsadviseur of zelfs een paar maanden aan de slag bij een partner, bijvoorbeeld in de installaties. Ze hebben beiden het Management Team achter zich staan. Het Management Team denkt mee en zet zich in voor de dames.

De vrijheid en inspraak is fijn, maar heeft ook een keerzijde. Er zijn korte lijnen met het Management Team én je wordt geacht kritisch en zelfsturend te zijn, maar de structuur mist nog deels. Het is soms nog een zoektocht. Er worden geen traineedagen vanuit Dura Vermeer breed georganiseerd. Dat missen ze wel, want dat zou juist een nuttig moment zijn om kennis te delen en met elkaar in gesprek te gaan. Daarom hebben Maaike en Stéphanie het initiatief getoond om frequenter contact te hebben met trainees van andere locaties. Maandelijks pakken ze een moment om ervaringen te delen, te sparren en elkaar verder te helpen. Ook zijn beide dames aangesloten bij een parallel lopend project. Stéphanie: “Samen met andere werkmaatschappijen ben ik bezig met het product “Blokje Om”. We kijken naar mogelijkheden om dit in de renovatie te implementeren. Er zijn veel verschillende collega’s bij betrokken en zo leer je het bedrijf en de mensen nog beter kennen en deel je kennis met een enthousiast team. Dit maakt de dagelijkse werkzaamheden weer makkelijker”.

Het grote voordeel van een traineeship binnen Dura Vermeer is dat je binnen één bedrijf elke keer iets anders kan doen, maar wel je netwerk behoudt en niet elke keer opnieuw hoeft op te starten. Het is een groot bedrijf, maar heeft korte lijnen. Dat merkt Maaike ook in haar opdracht. Samen met verschillende collega’s binnen andere werkmaatschappijen kijkt ze naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van digitalisering en innovatie binnen de woningbouwrenovatie. Maaike: “Het zijn allemaal proactieve collega’s met veel kennis. Samen wissel je informatie en uit, wat heel leerzaam is.”

De dames voelen zich gewaardeerd en zijn blij met het vertrouwen en de vrijheid. Ze hebben hun eigen takenpakket en voelen zich echt een volwaardige medewerker.

Wij blijven ze in ieder geval op de voet volgen, wordt vervolgd! Veel succes Stéphanie en Maaike!

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.