Vorige
Nieuws

Waterberging in de oude polder van Pijnacker-Nootdorp groots geopend

Op woensdag 11 juli kwamen inwoners van gemeente Pijnacker-Nootdorp samen om de nieuwe waterberging in de Oude Polder officieel te openen. Met één druk op de knop door wethouder Ilona Jense en Antoinette Jans van Hoogheemraad Delfland, stroomde het eerste water door de berging en kon de wedstrijd badeendjes vangen voor kinderen beginnen.

Rondom de feestelijke opening waren meerdere activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Op het middenterrein van de waterberging werden bootcamplessen gegeven. Dura Vermeer heeft daar een “obstacle course” geplaatst met diverse fitnestoestellen. Er werd een dode hoek-cursus gegeven door Dura Vermeer, het stromende beekje zorgde voor waterpret en er werden verse smoothies gemaakt.

SOCIAAL ASPECT

De waterberging heeft als belangrijkste doel het afvoeren en borgen van water, maar het heeft ook een sociaal aspect. Door het gerealiseerde beekje met een cascade en de geplaatste speeltoestellen is er van alles te doen. Op het moment dat er zeer veel neerslag valt – wat waarschijnlijk eens in de vijf jaar voorkomt – doet de berging haar dienst en zijn de speelactiviteiten niet te gebruiken omdat alles onder water staat. Zodra het water weer gezakt is, is alles weer bruikbaar.

WATERBERGING PIJNACKER

Rond de zomer van 2017 startte Dura Vermeer met het realiseren van de Waterberging. Door ontwikkelingen zoals de toename van neerslag en het groter worden van verharde oppervlakten, was het oppervlaktewatersysteem in de Oude Polder van Pijnacker niet meer in staat om grote hoeveelheden (extra) water af te voeren of te borgen. Dura Vermeer heeft een bergingsgebied aangelegd voor +/- 20.000 m3 overtollig water. Hiermee is de kans op wateroverlast in de gehele polder verkleind en is de polder beter bestand tegen toekomstige klimaatontwikkeling.

GROTE METAMORFOSE

De ontwikkeling van de Oude Polder is onderdeel van een groot project. De gebieden Oostland en de Groenzone Berkel-Pijnacker ondervinden een grote metamorfose. In het gebied wordt ruimte gecreëerd voor natuur, recreatie, waterberging, woonruimte en duurzame glastuinbouw.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.