Vorige
Nieuws

Wereldrecord voor nieuwe brug in Wanssum

Op 11 en 12 juni worden de langste prefab voorgespannen liggers ter wereld geplaatst voor de nieuwe brug over de haven in Wanssum. De brug is de laatste stap van de nieuwe rondweg die, als onderdeel van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum, op dit moment in het dorp gerealiseerd wordt. De liggers zijn geproduceerd door Haitsma Beton uit Friesland.

WERELDRECORD

Met een lengte van 69 meter zijn dit de langste voorgespannen liggers die ooit zijn geproduceerd. Daarmee vestigt het project een nieuw wereldrecord. Door de omvang van de liggers en het gewicht (in totaal 256 ton) kunnen de acht liggers onmogelijk over de weg vervoerd worden. De liggers worden daarom over het water vanuit Kootstertille (Friesland) naar de haven van Wanssum vervoerd. Met twee drijvende bokken (kranen) worden de liggers vanaf het water ingehesen en gemonteerd. Een indrukwekkende operatie.

VOLGEN VIA LIVESTREAM

Door het coronavirus zijn er verschillende maatregelen van toepassing waardoor het gebied niet toegankelijk kan worden gemaakt voor publiek. De veiligheid en gezondheid van de medewerkers en omgeving staan voorop. Om het inhijsen van de liggers wel te kunnen zien, is de montage via een livestream op de website te volgen. Jules Janssen, projectdirecteur Mooder Maas: 'We hadden graag allerlei mogelijkheden gecreëerd voor de omgeving om dit bijzondere moment live te volgen, maar dat kan helaas niet. Daarom roepen we iedereen op om veilig thuis te blijven. Helaas is het nu niet anders. Om ervoor te zorgen dat iedereen het spektakel toch op een veilige manier kan volgen richten we een livestream in op de website www.ooijen-wanssum.nl en/of de facebookpagina is de montage te volgen.

ONTWIKKELING RONDWEG

Het afgelopen jaar heeft Mooder Maas (de bouwcombinatie van Dura Vermeer en Ploegam) hard gewerkt om de hoge wanden van de nieuwe rondweg te plaatsen. In de tweede week van mei zijn de laatste hoge wanden geplaatst. Momenteel wordt het laatste deel aangevuld met gewapende grond. De nieuwe rondweg is één van de deelprojecten van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. De huidige provinciale weg, de N270, loopt nu nog dwars door het centrum van Wanssum. Met de aanleg van de nieuwe rondweg wordt het doorgaande verkeer om de kern van Wanssum geleid en ontstaan kansen voor de ontwikkeling van het centrum en de jachthaven. In december 2018 ging het westelijke deel van de nieuwe rondweg open voor verkeer, in september 2019 volgde het oostelijke deel. Er mist nog één ding en dat is de nieuwe brug die over de industriehaven van Wanssum komt te liggen. Deze brug moet rondweg oost met rondweg west gaan verbinden. De gehele rondweg wordt in het najaar van 2020 in gebruik genomen.​

OVER OOIJEN-WANSSUM

Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum is een integraal project van de Provincie Limburg, Ministerie van Infrastructuur & Milieu, Rijkswaterstaat, Gemeente Venray, Gemeente Horst aan de Maas en Waterschap Limburg. De uitvoering is in handen van Mooder Maas, een bouwcombinatie van Dura Vermeer en Ploegam. Van Broekhuizen tot Geijsteren worden diverse maatregelen genomen om de waterveiligheid te verbeteren. Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum combineert de veiligheidsdoelstelling met de ontwikkeling van 340 hectare nieuwe natuur en het scheppen van uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven. Ook de leefbaarheid van het gebied gaat er de komende jaren op vooruit. Mooder Maas is eind 2016 begonnen met de uitvoering van het project dat eind 2020 gereed moet zijn.

Foto's: Paul Poels Fotografie

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.