Vorige
Nieuws

Wild over natuurbrug Asselsche Heide

De nieuwe natuurbrug op de Asselsche Heide is klaar. De officiële opening vond symbolisch plaats op de eerste dag van de lente; op donderdag 21 maart. De dieren waarvoor de natuurbrug is bedoeld hadden de verruiming van hun leefgebied al eerder ontdekt. De eerste sporen van wild zijn al gevonden.

De opening vond plaats door een kudde schapen die als eerste symbolisch de brug overstaken. De schapen werden losgelaten door de betrokken bestuurders: Pier Eringa, CEO ProRail, Arno Willems, directeur Kroondomein Het Loo, Roelant Veldboer, directeur Dura Vermeer Infra Regio Oost en Peter Drenth, gedeputeerde provincie Gelderland. Topman Pier Eringa toont zich trots: “Samen met aannemer Dura Vermeer, collega's, omwonenden en het Kroondomein is dit een succes geworden. Heel mooi voor de treinen én voor het wild!” Het terrein van de natuurbrug is vanaf nu beschermd gebied. Getuige de sporen van edelherten en zwijnen weten dieren de brug al te vinden.

GEBOUWD IN RAZEND TEMPO

“Zodra dit project begin 2017 op de markt kwam, zeiden wij tegen elkaar “Dit project gaan wij maken!”. De korte uitvoeringsduur, zo min mogelijk overlast voor de omgeving en de benodigde kwaliteit en technische kennis past bij hoe wij als Dura Vermeer werken. En we hebben het gemaakt!”, vertelde Roelant Veldboer. In juni 2018 startte de bouw van de natuurbrug, in december 2018 zijn de liggers over de sporen geplaatst en begin maart 2019 is de bouw afgerond. Een topprestatie!

VERBINDING VAN NOORD- EN ZUID-VELUWE

De Veluwe wordt doorkruist door het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn. Het spoor loopt dwars door de Asselsche Heide en vormt een barrière voor dieren. Er is een natuurbrug over het spoor gebouwd, zodat de dieren veilig van de ene kant naar de andere kant kunnen. Samen met andere natuurbruggen in dit gebied zorgt de natuurbrug Asselsche Heide ervoor dat Noord- en Zuid-Veluwe weer aan elkaar verbonden worden.

In het gebied komen edelherten, reeën en wilde zwijnen voor, maar ook diverse kleine zoogdieren en een groot aantal reptielen, amfibieën en insecten. Met de aanleg van een natuurbrug is het leefgebied vergroot en kunnen dieren zich beter verspreiden en voortplanten. De natuurbrug is nu nog kaal. Het is de bedoeling dat de brug uiteindelijk wordt begroeid door heidevegetatie.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.