Vorige
Nieuws

Start renovatie tramremise Remise Scheveningen

Op maandag 26 februari hebben Rien Heilbron, directeur Techniek HTM en Edwin Blom, Directeur Dura Vermeer Bouw Heyma het renovatiesloop startsein gegeven voor de renovatie van de remise Scheveningen aan het Harstenhoekplein, Den Haag.

Conform milieueisen

Dura Vermeer renoveert in opdracht van HTM de komende anderhalf jaar het kenmerkende pand aan het Harstenhoekplein. Tijdens de renovatie wordt de bestaande stallingshal gedeeltelijk vernieuwd. De deuren, waar de hal in het verleden mee werden afgesloten, worden conform de huidige milieueisen voor energie en geluid teruggebracht. Naast de werkzaamheden aan de stellingshal wordt het opkomstgebouw en woning ook meegenomen tijdens de renovatie.

Klaar voor de toekomst

De werkzaamheden zijn vereist om de remise Scheveningen geschikt te maken voor de lagevloer trams. De rood-beige trams van HTM, de GTL’s, zijn aan het einde van hun levensduur. Deze voor Den Haag zo vertrouwde tram rijdt nu al een stuk minder dan voorheen, maar verdwijnen de komende jaren helemaal uit het straatbeeld. De nieuwe TINA trams met een lagere instap en een grotere capaciteit worden vanaf 2026 geleverd.

Onmisbare ligging

De remise Scheveningen is voor HTM en haar reizigers onmisbaar vanwege de ligging, met de vele tramlijnen die hier in de buurt rijden en omdat het één van de drukste bestemmingen en evenementlocaties van Den Haag is. In de nieuwe remise Scheveningen is straks ruimte voor 46 trams, vooralsnog worden minimaal 36 trams in de remise geplaatst.

Remise buiten gebruik

Gedurende de renovatieperiode worden de sporen ook aangepakt. Dit wordt gedaan door Van den Heuvel Lightrail. De sporen op het voorterrein en de in- en uitruksporen in de Harstenhoekstraat worden vervangen. Hierdoor is de remise tijdens de renovatieperiode buiten gebruik.

Goed nieuws is dat het tramspoor in de Harstenhoekweg verdwijnt. De nieuwe trams kunnen in twee richtingen rijden en hierdoor hoeven de trams niet langer achteruit, vanaf de Harstenhoekweg naar de remise te rijden. Dat is een enorme verbetering van de verkeersveiligheid op locatie. De gemeente Den Haag gaat het Harstenhoekplein ook herinrichten.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.