Vorige
Nieuws

Natuurinclusief wonen in Boxtel

In Langen Linden, aan de noordkant van Boxtel, ontstaat een toekomstgerichte wijk met aandacht voor natuurinclusiviteit. De nieuwe buurt staat op de locatie van voormalig zorgcentrum Lindenlust. Dura Vermeer Bouw Zuid ontwikkelt en bouwt het project. Onder regie van deze ontwikkelende bouwer gebeurt ook de aanleg van het openbaar gebied. Op 7 oktober is de bouw officieel gestart.

Duurzaam en divers

De woningen in Langen Linden zijn allemaal duurzaam: gasloos en energieneutraal. In de wijk is ruimte voor diverse generaties: woningen voor starters, ouders met jonge kinderen, ouderenwoningen en zorgwoningen. De gemeentelijke monumenten blijven behouden: het oude hoofdgebouw van Lindelust krijgt een zorgfunctie, de twee bestaande villa’s worden verkocht als kluswoningen. In totaal bestaat het project uit 51 koopwoningen, 21 huurappartementen en 20 zorgwoningen.

 

GA NAAR PROJECT LANGEN LINDEN

Gezonde omgeving

Met een mix van bestaande, grote, gezonde bomen en aanplant van nieuwe bomen wordt de biodiversiteit gestimuleerd. Wadi’s en de natuurlijke waterinfriltratie houden het water goed vast om de begroeiing in de wijk te voorzien van water. Zogenaamde biowalls, houten wanden, zorgen voor een plek voor verschillende dieren en insecten. Voor vogels zijn er nestkastjes, voor dwergvleermuizen zijn er vleermuiskasten en voor eekhoorns zijn er meerdere typen bomen. Kortom: een gezonde omgeving voor mens en natuur die klaar is voor een toekomst met wisselende klimaatomstandigheden.

 

Langen Linden impressie

Oorspronkelijke Lindenhorst

Groen behouden en toevoegen

Het plan is onderdeel van een grotere gebiedsontwikkeling in Boxtel Noord. Om de wijk te realiseren, moest er ruimte gemaakt worden. Hiervoor is een inventarisatie gedaan van de bomen in het gebied. Een deel kon blijven staan, een deel is weggehaald. In totaal worden er ruim honderd nieuwe bomen teruggebracht in de wijk. De weggehaalde bomen zijn op een andere plek gebruikt voor houtverwerking. Voor het aantal bomen dat niet terugkomt, is een speciaal fonds opgezet door Dura Vermeer Bouw Zuid. De gemeente kan hiermee zorgen dat Boxtel gelijkwaardig, of zelfs waardevoller groen terugkrijgt op een andere plek.

Bomen planten als startsein

Wethouder Désiré van Laarhoven-van Abeelen (gemeente Boxtel), directeur Martin Beukeboom (Dura Vermeer Bouw Zuid) en een koper geven met elkaar het startsein voor de bouw: het planten van de eerste nieuwe bomen voor de buurt. Naderhand hebben toekomstige buren en betrokkenen ruimte om kennis te maken en na te praten. Naar verwachting worden de woningen na de zomer in 2022 opgeleverd.

GA NAAR PROJECT LANGEN LINDEN
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.