Vorige
Nieuws

Klein gebaar, grote impact

Mijn sociale vuurtje is gaan branden in Argentinië, waar ik onder meer vrijwilligerswerk deed met vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Vanaf toen wist ik dat ik ‘iets’ met mensen wilde doen. Iets sociaals. Bewoners informeren en begeleiden tijdens renovatieprojecten is daarom echt iets voor mij. Ik ben een mensen-mens, geniet van de vrijheid om op pad te gaan in de wijk én ik heb de bouw leren kennen vanaf de andere kant van de tafel tijdens mijn werk voor een woningcorporatie. 

Door mijn vorige baan als schadespecialist bij een grote woningcorporatie, realiseer ik mij goed dat eigenlijk niks belangrijker is dan een fijn en veilig dak boven je hoofd. Huisvesting speelt een cruciale rol in het leven van mensen. En als er iets mankeert aan die huisvesting hebben bewoners hulp nodig. De ingewikkelde casussen die ik als schadespecialist voor mijn kiezen kreeg waren zowel menselijk als juridisch uitdagend, en de sociale impact die ik kon maken was groot, maar de negativiteit begon mij in de loop der tijd steeds meer tegen te staan. Ik sprak veel boze, gefrustreerde mensen. Het werd tijd voor een andere stap, en dat werd Bewonersconsulent bij Dura Vermeer Renovatie Midden West. Een rol die mij goed past, omdat ik door mijn ervaring bij een grote woningcorporatie als geen ander weet waar huurders behoefte aan hebben: duidelijkheid en heldere communicatie. Als kers op de taart heb ik als bewonersconsulent een positieve focus, namelijk: mooiere, comfortabelere en veiligere woningen voor de bewoners. 

Klein gebaar, groot verschil 

Inmiddels heb ik als vliegende keep bij verschillende projecten mijn rol als bewonersconsulent vervuld. Het is erg leuk om te zien hoe ik als bewonersconsulent met een klein gebaar een enorme impact kan maken. Zo heb ik bij de renovatie van een seniorenflat in Amstelveen bewoners geholpen bij het verwijderen van gordijnen en het afdekken van meubels. En bij de renovatie van een appartementencomplex in Rotterdam heb ik met een eenzame bewoonster een kopje thee gedronken om in alle rust haar vragen te beantwoorden. Zaken die mij geen moeite kosten, maar voor bewoners het verschil maken tussen vertrouwen op een goede uitkomst of angst om de voordeur open te doen.  

Hartverwarmend 

De dankbaarheid die ik voor dit soort kleine gebaren terugkrijg is hartverwarmend. Van chocolaatjes, tot een schouderklopje of een mooi compliment. Het betekent veel voor bewoners als ze zich gezien en gehoord voelen. En het betekent ook veel voor het gehele renovatieproject. Het opbouwen van een goede relatie met bewoners staat bovenaan mijn prioriteitenlijst als bewonersconsulent. Het is niet alleen essentieel voor het ophalen van draagvlak, maar ook voor het soepele verloop van de werkzaamheden. Het is precies wat ik zo mooi vind aan mijn rol als bewonersconsulent: ik kan echt een verschil maken. En dat betekent weer veel voor mij. Als alle partijen blij zijn, ga ik met een glimlach op mijn gezicht weer naar huis. 

met een grote glimlach aan het werk

Eerste project 

Ik ben net begonnen aan de voorbereiding van mijn eerste eigen project als bewonersconsulent. Het betreft de renovatie van 45 grondgebonden seniorenwoningen in Berghem. Ik ga bij alle bewoners langs om de plannen door te nemen, vragen te beantwoorden en waar mogelijk maatwerk te bieden. Mijn streven is om boven alles duidelijkheid te bieden richting de bewoners. Wat ze kunnen verwachten? Duidelijke afspraken, een duidelijke planning en een duidelijk aanspreekpunt dat voor ze klaarstaat: ik. Ik ben altijd eerlijk, maak dingen niet mooier dan ze zijn, deins niet terug voor een uitdaging en sta altijd klaar om een luisterend oor te bieden. Ik verwacht niet dat ik na één bezoekje het vertrouwen van alle bewoners kan winnen, maar ik ga er alles aan doen om te laten zien dat ze op ons kunnen bouwen en ik ga dit bewijzen door telkens te laten zien dat we in elke stap die we zetten denken aan de gevolgen voor bewoners.  

Ik kijk na een aantal maanden als vliegende keep enorm uit naar de kans om een band op te bouwen met bewoners en ze van het begin tot het einde van het project aan de hand te nemen. Een vooruitziende blik heb ik (helaas) niet, dus wat voor uitdagingen mij te wachten staan weet ik nog niet. Maar stiekem vind ik een ingewikkelde casus juist wel heel leuk. Hoe groter de uitdaging, hoe groter de voldoening als je het uiteindelijk samen met de bewoner tot een goed einde weet te brengen. Kom maar op! 

 

Jay Erwich. bewonersconsulent Dura Vermeer Renovatie Midden West 

Altijd een luisterend oor

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!