Woningrenovatie Descartesbuurt Amsterdam
Woningrenovatie
Ymere heeft besloten negen portiek-etageflats tussen Röellstraat en Descartesstraat te verbeteren. De huidige bouwkundige staat van de blokken is niet meer toekomstbestendig, en Ymere heeft dan ook besloten de woningen intensief te renoveren. Die verbetering vindt grotendeels aan de binnenzijde van de woningen plaats. Dura Vermeer Renovatie Midden West voert de renovatie uit.
Deze gebouwen zijn meer dan 50 jaar oud en toe aan een opknapbeurt. De 144 sociale huurwoningen gaan we renoveren en energiezuinig maken. Daarnaast worden er 34 extra sociale huurwoningen toegevoegd. Dat doen we door de zolderruimtes en garageboxen om te bouwen tot compacte woningen. Zo zorgen we voor extra woonruimte voor nieuwe huurders.
Gevelaanzicht Descartes
Gevelaanzicht Descartes
Werk aan het interieur
De gevels worden geïsoleerd aan de binnenzijde en de woningen worden gasloos gemaakt. Per woning worden er invoerkasten voor stadsverwarming geplaatst. Daarnaast krijgen de bewoners geheel nieuwe toiletten, badkamers en keukens. Alle woninginstallaties worden vervangen (mechanische installatie en elektra).
Werk aan het exterieur
Alle buitenkozijnen worden vervangen. Op de balkons worden puien toegevoegd. Eén van de balkons wordt hierdoor aan de keukens toegevoegd. Op zolders worden dakramen en -kapellen geplaatst.
Het Hof van Descartes van bovenaf!
STRUIKROVEN
Het is inherent aan de bouw: waar de mooiste bouwwerken worden gerealiseerd, verdwijnt de oude situatie. En daarmee vaak ook alle planten en struiken die hun intrek hadden genomen in het oude gebied. Niet alleen jammer van al die begroeiing, maar ook van alle voordelen die het groen met zich meebrengt.
Om dit te voorkomen hebben we afgelopen januari al het groen dat normaal gesproken bij de werkzaamheden aan dit project in de container zou belanden gered in samenwerking met Stichting Struikroven.
Stichting Struikroven zorgt ervoor dat bij sloop of renovatie van gebieden, al het groen wordt gered en een nieuw plekje krijgt in de omgeving. Bijvoorbeeld in de tuinen van omwonenden, in de openbare ruimte of in een zogenaamde ‘roverstuin’. Niet alleen wordt de natuur daar een handje mee geholpen, ook raakt de buurt door het struikroven betrokken bij de groene verdeling in de wijk.
Een groot deel van de struiken is tijdens deze frisse zaterdag meegenomen door de bewoners en teruggeplaatst in een nieuwe tuin of krijgt een plekje op het balkon. Het groen dat niet meegenomen is, heeft inmiddels een plek gekregen in de tuin van het asielzoekerscentrum om de hoek.
Hieronder een korte impressie van deze toffe actie!