Vorige
Een zo'n circulaire als mogelijke aanpak!

Vrije Universiteit Amsterdam

Amsterdam
1,5 jaar

Het  grootste deel van het Wis- en Natuurkunde gebouw, onderdeel van de VU, zal de komende jaren worden gesloopt. De A- en B vleugel, samen circa 13.000 m2, blijven behouden en worden opgeknapt met als doel voor circa 15 jaar te functioneren als zelfstandig gebouw. De ambitie is om met beperkte middelen en gerichte ingrepen een aantrekkelijke studie- en werkomgeving te realiseren, die veranderingen in gebruik en gebruikers zonder gebouwelijke aanpassingen kan opvangen. Een omgeving die inspeelt op de wensen van studenten en medewerkers en die aansluit bij de normen van deze tijd. Er komt een mix van biochemische laboratoria, practicumruimten, klimaatkamers en droge onderwijsruimten. Daarnaast zal het gebouw ingericht worden met kantoorruimten, werkplaatsen en ruimten voor studieverenigingen.

Natuurinclusief

Op de plek waar voorheen de C-vleugel aansloot, realiseren we een nieuwe gevel. Deze gevel wordt zo ontworpen dat het winterverblijfplaats voor vleermuizen kan zijn. Om de gevel aantrekkelijk te maken voor deze beestjes, zijn er verschillende factoren waar we rekening mee dienen te houden: de temperatuur en mate van ventilatie in de spouw, het bufferend vermogen van het gevelmateriaal en voldoende toegangsplekken in de gevel.

Hergebruik

De hergebruik-ambitie ligt bij dit project hoog. Het gebouw wordt slechts voor een gebruik van 15 jaar verbouwd. Daarom streven we ernaar zoveel mogelijk circulaire oplossingen. We behouden wat nog goed is. We oogsten bouwkundige elementen en installaties binnen en buiten de AB-vleugels om deze 1-op-1 of gerefubished terug te brengen in het gebouw. Waar we nieuwe elementen toevoegen, zoeken we naar demontabele en/of biobased oplossingen. Zo zorgen we dat we de CO2-impact van dit semi-tijdelijke gebouw laag houden.

Het huidige gebouw

De eerste paal ging in 1960 de grond in

Het geheugen van de VU heeft een mooi blog geschreven over de geschiedenis van het wis-en natuurkundegebouw. Zie onderstaande link om meer te lezen. Ook het bekijken van het filmpje is zeker de moeite waard!

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!