Vorige
Blog

Blog: Tom van Rijn, werkvoorbereider

Tom van Rijn (42 jaar) werkt als werkvoorbereider op nieuwbouw- en transformatieprojecten. Al twintig jaar zit hij bij Dura Vermeer op zijn plek. Zit hij met zijn hoofd niet in de technische 3D-modellen, dan vind je hem al hardlopend op de mooiste bospaden en polders van Leusden.

‘WIL JE UITDAGENDE PROJECTEN DRAAIEN EN OP INNOVATIEF VLAK VOOROP LOPEN? DAN ZIT JE BIJ DURA VERMEER OP DE BESTE PLEK’

‘Wat ik  zo leuk vind aan hardlopen? In de koude en donkere wintermaanden vraag ik mezelf dat wel eens af, maar het is heel geleidelijk een onderdeel van mijn leven geworden. Al tien jaar lang ren ik twee keer per week. Het liefst op onverharde paden. Dan ren ik op afstand, maar stiekem wil je toch een goede tijd neerzetten. Na de eerste kilometers komt er altijd weer een flinke boost positieve energie los.

Ik begin graag vroeg met werk, het liefst al om zeven uur ‘s ochtend. Het is fijn om zelf de verantwoording te dragen voor je dagindeling bij Dura Vermeer. De beste ideeën komen namelijk vaak op onverwachte momenten, juist wanneer je ontspant. Zo zorg ik als werkvoorbereider voor de technische uitwerking van een ontwerp en dat vergt veel reken- en denkkracht. Het gebeurt dan ook meer dan eens dat ik tijdens het hardlopen ineens een goede ingeving krijg.

Hoofd leegmaken

Na het werk maak ik graag mijn hoofd leeg. Na de eerste kilometers komt er altijd weer een flinke boost positieve energie los.

Juiste plek

Door mijn ervaring zou ik ook als projectleider aan de slag kunnen, maar ik vind mijn huidige functie nog veel te leuk. Ik zit echt op m’n plek.

VOELT ALS HOBBY

Mijn werk voelt als een hobby. Ik vind het echt leuk een ontwerp zo uit te denken dat alles bouwkundig past. Dat is soms best een spanningsveld. Buiten de bouw denkt men vaak dat het ontwerp van de architect een complete uitwerking is, maar dat is al lang niet meer zo. De architect bepaalt hoe het gebouw eruit ziet. Als werkvoorbereider zorg je, samen met de onderaannemer en leveranciers, voor de praktische uitvoerbaarheid. Hoe fixen we de klus binnen het budget? Pas als alles op elkaar aansluit, dragen we het over aan de uitvoerder.

 

AANJAGER

In de twintig jaar dat ik nu bij Dura Vermeer zit, heb ik veel ontwikkelingen meegemaakt. Er is steeds meer engineering bijgekomen. Tegenwoordig doen we dat middels BIM. Dat vind ik zó gaaf. Ik heb de stap helpen zetten om als organisatie van niet-BIM naar volledig BIM te gaan en ervaar zelf de enorme meerwaarde van werken met 3D-modellen. Binnen de projecten ben ik dan ook echt een aanjager van BIM. Ik probeer collega’s en partners te enthousiasmeren en kan niet wachten tot het in de hele sector de standaard is. Al dit soort nieuwe programma’s en werkwijzen; er is zoveel innovatie gaande in de bouw!

 

GEWILD BEROEP

Van jongs af aan wilde ik de bouw al in. Vanuit mijn studie ben ik direct bij Dura Vermeer begonnen en nooit meer weggegaan. Werkvoorbereiders zijn nu erg gewild op de markt, maar als je graag uitdagende projecten draait en het op innovatief vlak leuk vindt voorop te lopen, dan zit je bij Dura Vermeer op de beste plek. 

 

Ik krijg de mogelijkheid om veel van mezelf in de projecten te stoppen. Zo gaf ik bijvoorbeeld destijds aan meer verantwoordelijkheid te willen. Ik ben toen gaan samenwerken met een projectleider waarvan ik ook taken rondom financiën en planning overnam. In de vorming van een projectteam worden karakters en behoeftes dus echt op elkaar afgestemd.

 

GOEDE MODUS

Ik draai nu het project De Kwekerij II in Utrecht. Verdeeld over zes torens bouwen we hier 244 starterswoningen. Alle bouwlagen hebben dezelfde plattegrond, dus we maken in principe 61 dezelfde verdiepingen. Die repetitie is gelijk ook de grote uitdaging. De winst zit hem in het maken van één perfecte plattegrond, waarbij alles van te voren op maat wordt geleverd. Zo’n puzzel help ik graag leggen. Samen de techniek aanscherpen, de juiste timing vinden, een goede modus neerzetten en knallen; het is net hardlopen!’

Tom van Rijn, werkvoorbereider

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.