Vorige
Blog

Blog: Veilig werken doe je samen

Dennis Briggeman, veilig werken doen we samen

Voetballen met mijn dochtertje, gamen met mijn zoontje of naar een festival met vrienden. Het zijn momenten waarvan ik volop geniet. Daarvoor moet ik wel veilig thuiskomen van werk. Iedere dag weer. Ik ben dan ook extra scherp als het gaat om het borgen van veiligheid op de bouwplaats – tegenover collega’s, maar ook onze klanten. Want veilig werken is iets dat je samen doet.

Ik vind het belangrijker dat iedereen veilig en gezond thuiskomt, dan dat we onverantwoorde risico’s nemen om de planning te halen. “Sport is de belangrijkste bijzaak van het leven” is een bekende uitdrukking. Zo zie ik mijn werk ook. Natuurlijk geven we tijdens ons werk minimaal 100%, helpen we elkaar waar nodig en tonen we eigenaarschap. Maar uiteindelijk werken we allemaal om in onze privé-situatie een leuk en gezond leven te hebben en te houden. Met dit in gedachten, moet je er toch niet aan denken dat een ongeval op het werk hier een serieuze impact op heeft. Zeker als dit het gevolg is van niet proactief handelen of verkeerde keuzes ten aanzien van bijvoorbeeld de planning of het budget.

Scherp blijven

Ik ben momenteel onder andere projectleider van een project voor Evos in Europoort Rotterdam. Ik vind dit echt een mooi voorbeeldproject als het gaat om veiligheid: de bouwplaats is goed georganiseerd en iedereen in het team werkt proactief aan veiligheid mee. Helaas is dit nog niet altijd en overal vanzelfsprekend. Soms spelen er lastige uitdagingen, waar we als sector, Dura Vermeer en onze mensen scherp op moeten blijven.

Naast veiligheid ben ik ook verantwoordelijk voor de voortgang en financiën op de projecten. Dat zijn drie zaken die best op gespannen voet met elkaar kunnen staan. Want wat als een taak deze week echt af moet, maar mogelijk ook een verhoogd veiligheidsrisico met zich meebrengt? Wat gaat er dan voor?

Luisteren naar elkaar

Goed luisteren is voor mij iedere dag weer het uitgangspunt. Door zelf het juiste voorbeeld te geven, opmerkingen serieus te nemen en de collega’s van buiten te betrekken bij de voorbereiding binnen, probeer ik het veiligheidsbesef op een project te vergroten. Hierdoor krijg je een combinatie van de theoretische kennis van het ontwerp en contract met de praktische kennis en ervaring van de mensen die het daadwerkelijk gaan bouwen. Tijdens een buitendienststelling van het spoor liep het bijvoorbeeld in de praktijk anders dan vooraf bedacht. Doordat de bouwplaatsmedewerkers ook hadden meegedacht over de risico’s van de werkzaamheden tijdens buitendienststelling, ontstond er een productief overleg in plaats van wijzen naar anderen. Dat vind ik echt een heel mooi voorbeeld van “Van ff snel naar ff nadenken”.

Tegengas geven

Ik vind het belangrijk dat collega’s zich op de bouwplaats gesteund voelen in de beslissingen die ze nemen. Is het nodig, dan mag veiligheid tijd en geld kosten. Wel vind ik het belangrijk dat we leren van dit soort situaties, zodat we herhaling voorkomen. Dat is wat mij betreft de kern van een fijne en veilige samenwerking: communicatie, wederzijds vertrouwen en samen blijven leren. Niet alleen onder de collega’s, maar ook in de relatie met de klant. De industriesector is een complexe, veeleisende sector. Vaak duurt het maken van een bouw- of investeringsbeslissing lang. Maar is de beslissing genomen, dan moet alles het liefst in één week klaar zijn. Dat wrikt soms. Dan moet je het gesprek aangaan en tegengas durven geven.

Opdrachtgevers vragen geregeld of we extra werk oppakken “nu we er toch al zijn”. De verleiding is groot om ja te zeggen; we zijn immers een service- en oplossingsgericht bedrijf. Maar de volle aandacht is vaak al nodig voor de oorspronkelijke werkzaamheden. Opdrachtgevers vinden dat niet altijd leuk om te horen, maar als je het goed uitlegt dan is er wel begrip.

Om trots op te zijn

Bewustwording van de extra’s risico’s in ons vak is essentieel. Een veilige werkplek is niet alleen iets fysieks; het draait ook om de sfeer. Je moet elkaar kunnen aanspreken of hardop vragen mogen stellen. De veiligheidscampagnes vanuit Dura Vermeer helpen daar enorm bij. Veiligheid is bespreekbaar. “Ff snel” wordt steeds vaker “ff nadenken”, of “ff niet”. Dat is iets om trots op te zijn.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.