Vorige
Blog

De sneeuwbal rolt: maar houden we de scheve man-vrouw verhouding in de bouw zelf in stand?

Jantien de Boer Dura Vermeer

Door Jantien de Boer

De bouw is van origine een mannenwereld, maar wel één die openstaat voor vrouwen. Overweeg je een carrière in de bouw, dan zeg ik: doen! Het is een hele interessante wereld en we bouwen ook aan de toekomst. De helft van de bevolking is vrouw, dus het is superbelangrijk dat wij meedenken over hoe het landschap van Nederland ontwikkelt.

Het klinkt zo cliché, maar de diversiteit van de samenleving terugzien in bouwbedrijven is echt belangrijk voor een goede bedrijfsvorming. Toch heb ik op mijn werk voornamelijk mannen om me heen. Waar dit door komt? Allereerst zijn de technische en bouwkundige opleidingen natuurlijk een afspiegeling van wat je later op de werkvloer ziet. Het zware fysieke (nacht)werk op de bouwplaats is ook niet voor iedereen weggelegd. Maar het is reuze gezellig en ik word als vrouw zeker als gelijke behandeld. De directe cultuur moet bij je passen. Ik vind het heerlijk. Ik hoef minder op mijn woorden te letten dan bij vorige werkgevers.


De keuze krijgen

Waar ik wel eens over nadenk: houden we als branche de verhoudingen zelf misschien in stand? Zelf werk ik vier dagen en ben een van de weinige. Er werken in de bouw naar mijn mening te weinig mannen parttime. Idealiter zie ik een werkvloer voor mij waar evenveel mannen als vrouwen dan wel parttime als fulltime werken. Zodra meer mannen hiervoor kiezen vindt er een kantelpunt plaats en volgt er cultuurverandering naar een gelijker verdeling van man-vrouw in de bouwwereld.

Fascinerende branche

Zelf werk ik nu een jaar in de bouw. Als strategisch planner bij Dura Vermeer Railinfra geef ik het verwervingsteam advies over het wel of niet aannemen van projecten. Werkzaamheden aan het spoor gebeuren namelijk vaak in buitendienststellingen, bijvoorbeeld tijdens Pasen of Pinksteren. Dan moet er veel werk verzet worden. Willen we projecten aannemen, dan moeten we wel de resources daarvoor beschikbaar hebben. Ik verzamel daarvoor projectdata en stapel dit in digitale dashboards. Een digitale aanpak die ik bij Dura Vermeer heb geïntroduceerd. Ik kreeg de volledige vrijheid om mijn werkzaamheden zelf in te delen. Gaaf toch?


Hiervoor zat ik jarenlang bij een groot accountancybedrijf. Ik was niet op zoek naar een bouwbedrijf, maar gewoon naar iets nieuws. Nu ik in de bouw zit moet ik bekennen dat ik het, toch wat onverwacht, een hele leuke en fascinerende branche vind. Je bouwt iets op wat je de wereld kan laten zien. Het heeft iets maatschappelijks; je draagt echt bij aan de samenleving. Voor mij een belangrijke drive.

Sneeuwbaleffect

Ik geloof echt dat als we als vrouwen meer en op verschillende posities in de bouw gaan zitten, er een sneeuwbaleffect ontstaat. Het momentum zit mee! Er zijn steeds meer ontwikkelingen om diversiteit te bewerkstellingen en bedrijven gaan daarin mee. Ik moet zeggen dat Dura Vermeer dat best goed doet. Zo hadden wij bij Dura Vermeer Railinfra vier starters in september, waarvan twee vrouw. Top! Maar we moeten het van twee kanten aanvliegen. De geschiedenis heeft wel bewezen dat dit soort veranderingen niet vanzelf gaan. Politiek en bedrijven zetten de norm, maar er ligt ook verantwoordelijkheid bij ons vrouwen zelf. Dus, meer vrouwen in de bouw, wie volgt?

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.