Vorige
Nieuws

Eerder in je nieuwbouwhuis door meterkast vooruit

Vertraging bij nieuwbouw door gas en elektra? Het is een veel voorkomend probleem. Reden voor Dura Vermeer om de keten om te keren. In de nieuwbouwwijk TudorPark in Hoofddorp worden momenteel 122 meterkasten vooruit geplaatst. Een uniek en grensverleggend moment voor koper én aannemer. Door vroegtijdige plaatsing van een compleet ingerichte meterkast is het oplevermoment van een woning nauwkeurig in te plannen. De woningen zijn vanaf nu dus op tijd klaar.

Tijdwinst is niet alles. Naast dat Dura Vermeer minder afhankelijk is van netbeheerders, heeft het vroegtijdig plaatsen van de meterkast in het bouwproces meer voordelen. Dankzij deze innovatieve oplossing kan de verwarming sneller geplaatst worden, wat grote voordelen heeft voor het slinken van overtallig bouwvocht. Een stukadoor of sanitairinstallateur kan zo sneller aan de slag. Ook wordt het aantal onwerkbare dagen vanwege vorst verminderd, omdat er in kamertemperatuur kan worden gewerkt.

Samenwerking in aansluitproblematiek

Dura Vermeer heeft met deze aanpak de regie genomen in het verhelpen van de aansluitproblematiek. Samen met Bouwend Nederland en mijnaansluiting.nl is de meterkast doorontwikkeld tot een standaard werkwijze die door de gezamenlijke netwerkbedrijven gedragen wordt. De startup CEHETECH heeft de kast verfijnd tot een prefab meterkast die vrijstaand op de begane grondvloer gemonteerd kan worden. Dura Vermeer noemt dit de ‘meterkast vooruit’.

Eerste meterkasten geplaatst

De werkwijze is tijdens de testfase in Buckingham Quarter (deelplan van TudorPark) met veel enthousiasme ontvangen. In het deelplan ‘Shakespeare Island’ bestaande uit 33 kap- en vrijstaande woningen waar alle meterkasten op deze nieuwe manier geplaatst en aangesloten worden. Deze nieuwe methode vergt een andere werkwijze: na de montage van de begane grondvloeren wordt de meterkast geplaatst en aangesloten. Hier hebben de nutsbedrijven een werkweek de tijd voor. Aansluitend start de bouwer met de realisatie van het casco. “Door deze werkwijze gaan alle bij de gebiedsontwikkeling van TudorPark betrokken partijen efficiënter om met hun resources. De verschillende infra- en bouwdisciplines lopen elkaar in de bouwrijp-, bouw- en woonrijpfase zo niet meer in de weg. Hiermee werken we ook veiliger,” aldus Roy van Lieshout, directeur VOF TudorPark.

Voordelen

Zonder nutsaansluitingen is een huis nog niet gereed voor bewoning en dus voor oplevering. Tot voor kort was het aansluiten van een woning op het openbare net altijd het slot van het bouwproces. “Door de meterkast vooruit te plaatsen hebben we meer grip op de opleverdatum. Hiermee kunnen we meer zekerheid geven aan de koper,” zo geeft Marco Kock, Projectleider DVBMW, aan. Voor Dura Vermeer betekent het vooruit plaatsen van de meterkast dat het openbaar gebied tijdens de afbouw van de woningen gerealiseerd kan worden en dat er geen afstemming meer nodig is over het steigervrij zijn.

TudorPark Hoofddorp

In TudorPark komen circa 1400 nieuwbouwwoningen geïnspireerd op de Engelse Tudorstijl. Na ‘Shakespeare Island’ gaat het plaatsen van de meterkasten door op ‘Somerset’ in TudorPark. Dit deelplan bestaat uit 184 rijwoningen inclusief 31 appartementen en start in juni 2019.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.