Vorige
Blog

“Ff nadenken” en we komen veilig thuis

Waarmaken van ambities, daar staat Dura Vermeer voor. Daar sta ik voor. Zowel mijn ambities als die van Dura Vermeer zijn groot, of het nu gaat om kwaliteit, duurzaamheid of veiligheid.

Als Manager QHSE bij de divisie Infra heb ik vooral te maken met alle aspecten van veiligheid. Met veel zorg probeer ik onze ambities op dat gebied hoog te houden. Belangrijk daarvoor is dat iedereen in onze organisatie een proactieve houding heeft ten aanzien van veiligheid. Want alleen als we allemaal actief een bijdrage leveren, komen we allemaal elke dag weer veilig thuis. Binnen, tijdens de werkvoorbereiding en buiten, tijdens de uitvoering. Jij, ik. Iedereen.  

Ook al hebben we enorme stappen gemaakt, er komen toch nog geregeld mensen thuis te zitten. Niet door onoplettendheid bij gevaarlijke werkzaamheden, maar juist door onoplettendheid bij simpele zaken, zoals nog “ff snel” iets pakken.

TOP DRIE ONGEVALLEN

We kennen het allemaal: nog “ff snel” iets doen. We weten ook allemaal dat werken in de bouw een relatief hoog risico met zich meebrengt én dat een ongeluk in een klein hoekje zit. “Ff snel” iets doen, is in ons werk iets dat je altijd wilt vermijden. Toch is juist dat “ff snel” vaak de oorzaak van onze top drie ongevallen: verstappen, struikelen, uitglijden.

In 2018 betrof het in 25% van de ongevallen op de bouwplaatsen van Dura Vermeer een dergelijk incident. In 2019 ging het om 23%. Weliswaar hebben we het niet over hele hoge absolute getallen en resulteert het vaak niet in zeer ernstig letsel. Toch is belangrijk om deze ongevallentrend te doorbreken: met een verstuikte enkel kom je immers al snel een paar weken thuis te zitten.

En dit zijn nou net van die incidenten die vaak gemakkelijk te voorkomen zijn. Simpelweg door niet meer “ff snel” iets te doen, maar door “ff na te denken" voordat je handelt. Ik bedoel daarmee dat je op een bouwplaats altijd gefocust moet blijven, ook als je bijna klaar bent of iets heel simpels doet. Iedereen is namelijk voorzichtig met een slijptol in zijn handen, maar hoe alert ben jij op waar je je voeten neerzet? Kijk jij eerst naar de grond voor je uit de auto of de bouwkeet stapt?

LMRA

Niet voor niets kennen we de Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA). Ik kan niet vaak genoeg zeggen: pas deze toe! Doe een korte risicobeoordeling op je werkplek voordat je met je werkzaamheden begint en doe dit na de pauze weer. Doe het voor jezelf, doe het voor je collega’s, doe het voor de mensen die thuis op je wachten. Doe het, zodat je weet welke mogelijke veiligheids-, gezondheids- en milieurisico’s er vlakbij zijn. We moeten ons werk zó organiseren, dat LMRA overbodig wordt. Bezint eer ge begint; dan komt iedereen, elke dag veilig en gezond weer thuis.

SAMEN VEILIG

Zie je dat een collega zich in een onveilige situatie bevindt of zijn focus even kwijt is? Denk dan aan Zien Handelen Leren. Deze bewustwordingsmethodiek wordt binnen Dura Vermeer breed gedragen. Dus, zie je een (potentieel) onveilige situatie? Verhelp hem en bespreek het met je collega’s, direct of van onderaannemers. Zie je dat er iets is blijven liggen? Wijs elkaar op het gevaar en bekijk hoe je er samen voor kunt zorgen dat een dergelijke situatie zich niet meer voordoet. Leer ervan.

Alleen dan kunnen we samen groeien naar een nóg veiligere bouwplaats. Bovendien geloof ik ook echt dat je je veiliger voelt op een bouwplaats waarvan je weet dat collega’s met je meedenken en meekijken en zich bekommeren om hun eigen, maar ook om jouw veiligheid. Sámen staan we sterk. En blijven we veilig.

 

*Dit blog is geschreven door Fransina Ruijgrok, manager QHSE bij Dura Vermeer. 

 

 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.