Vorige
Nieuws

Floriade EXPO 2022 en Hortus-paviljoen officieel geopend

Almere, woensdag 13 april - Eindelijk is het zover, Floriade EXPO 2022 Amsterdam - Almere is geopend! Een bijzonder moment, want de officiële opening werd uitgevoerd door Zijne Majesteit de Koning op het centrale plein, met woontoren Flores en de Tweede leven brug als decor. Het plein, de woontoren en de brug zijn allemaal gerealiseerd door Dura Vermeer.

De officiële opening

Op het centrale plein met op de achtergrond woontoren Flores

Open voor het publiek

Vanaf 14 april tot en met 9 oktober 2022

Floriade vindt slechts één keer in de 10 jaar plaats. Vanaf 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere een half jaar lang het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 met het thema ‘Growing Green Cities’. In het 60 hectare grote Floriade-park ontdek je innovatieve groene oplossingen uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken op het gebied van groen, voeding, gezondheid en energie.

Dura Vermeer kent een lange geschiedenis met de Floriade en was betrokken bij de realisatie van de laatste drie Floriades. Bijzonder aan de editie van 2022 is dat de Floriade van meet af aan uitgaat van de realisatie van een nieuwe woonwijk: Hortus. Deze groene stadswijk van de toekomst wordt na de expo gerealiseerd op het Floriadeterrein.

Infra- en bouwactiviteiten

Al ruim voor de opening waren de medewerkers van Dura Vermeer een vaste waarde op het Floriadeterrein. Zo is Dura Vermeer Divisie Infra nauw betrokken bij het ontwerp en de realisatie van het openbare gebied. Van het bouw- en woonrijp maken van het terrein tot de aanleg van het centrale plein, verschillende wandel- en fietspaden en de circulaire Tweede leven brug. Bij alle werkzaamheden is zoveel mogelijk rekening gehouden met de omgeving.

“Uniek aan dit project is dat wij ‘omgekeerd bouwen’ hebben toegepast. Dit houdt in dat het ontwerp is aangepast aan de bestaande bomen en andere begroeiing, en de infrastructuur zo is aangelegd, dat kap voorkomen kon worden. Ook is, waar mogelijk, gebruik gemaakt van circulaire en duurzame materialen” aldus projectdirecteur Henk Wijnstra van Dura Vermeer.

Daarnaast zijn er ook diverse bouwwerken gerealiseerd. Zo werd zorggebouw Flora ontwikkeld en gebouwd door Dura Vermeer en kort daarna volgde de oplevering van de iconische woontoren Flores, een project van ontwikkelcombinatie Amvest-Dura Vermeer. Samen met Eteck heeft Dura Vermeer het Smart Thermal Grid gerealiseerd, dat commercieel vastgoed en circa 250 appartementen van duurzame warmte en koude gaat voorzien.

Groene stadswijk van de toekomst

Na afloop van de expo wordt op het rijke erfgoed van de Floriade een nieuwe, groene stadswijk gebouwd: Hortus. Ontwikkelcombinatie Amvest-Dura Vermeer ontwikkelt en bouwt er de komende jaren zo’n 660 duurzame huur- en koopwoningen in diverse prijsklassen. Bezoekers van de expo zijn van harte welkom op het Hortus-paviljoen (nr. 128) voor een indruk van de toekomstige stadswijk. Daarnaast is meer informatie over de wijk te vinden op www.hortus.nl.

"Het is uniek om een woonwijk te ontwikkelen op een expoterrein. Vaak bouwen we eerst de woningen en volgt daarna de inrichting van de openbare ruimte. In Hortus is het omgekeerd, de woningen zijn te gast in het arboretum en de oase van groen die de expo achterlaat. Het wordt een prachtige groene en gezonde plek om te wonen, werken en recreëren.” aldus Peter Klevering, directeur bij Dura Vermeer.

Wie meer wil weten over de activiteiten van Dura Vermeer op het Floriadeterrein kan een kijkje nemen op:

www.duravermeer.nl/floriade

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.