Vorige
Blog

Het Dura Vermeer Inspiration Centre: met recht een Smart Building

In oktober opende het Dura Vermeer Inspiration Centre (DVIC) haar deuren… een project waar wij trots op zijn. “Met elkaar hebben we er alles aan gedaan om een werkomgeving te creëren, waarin medewerkers het beste kunnen presteren”, aldus Peter Krop. Als Divisie Directeur van Dura Vermeer heeft hij dit uitgangspunt tijdens de hele ontwikkeling benadrukt en voortdurend bewaakt. Peter Krop: “Het was vanaf het begin al duidelijk, wij wilden een gebouw neerzetten waarin het welzijn van mensen voorop zou staan. Daarom hebben we sterk ingezet op de meest optimale luchtkwaliteit, temperatuur, lichtinval en akoestiek. En juist de duurzame en digitale toepassingen maken het zo fijn om in het DVIC te werken.”

Gebouwprestaties meten

De behoefte van gebruikers vertalen naar IT-oplossingen… dat zie ik, als Manager Data en Informatiemanagement van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed als mijn kernopdracht. Hoe laten we het gebouw beter presteren en bieden we maximaal comfort aan de gebruikers? Welke rol speelt data erbij en moet je kiezen voor wat technisch mogelijk is of voor wat de beste resultaten geeft? Het zijn vragen die in de hele ontwikkeling centraal hebben gestaan. Ik houd daarbij altijd één duidelijke stelregel aan: je moet eerst weten wat je wilt maken en waarom, en dan pas de juiste digitale toepassingen kiezen.

Destijds had iedereen de mond vol van BIM, dat was een enorme vernieuwing in onze wereld. De mogelijkheden die volgden waren enorm en veelbelovend. Toch denk ik dat het de kunst is om je niet te verliezen in wat digitaal mogelijk is, maar je vooral steeds af te vragen wat de klant eraan heeft. Data is een middel, maar nooit een doel op zich. Het helpt om zaken te voorspellen, maar kan nooit het denken zelf vervangen. Daar zijn echt mensen voor nodig. Maar het is wel heel mooi dat je met data kan laten zien wat je belooft én kan aantonen dat je dat waarmaakt.

Het DVIC moet een verbindingsplek zijn, een netwerkplek, waarin mensen in de best mogelijke omstandigheden kunnen werken. We wilden de beste oplossingen combineren binnen een duurzame omgeving. Het resultaat daarvan is straks niet alleen te voelen, maar ook te zien. In het hele gebouw hangen schermen waarop je ziet hoe het gebouw presteert. Transparant voor iedereen, zoals dat hoort in een ‘live building’.

Wetenschappelijke basis

Het DVIC is met recht een Smart Building te noemen. Iedereen heeft het over digitalisering en sensoring, maar wat heb je daar nou precies aan? Hoe zinvol is het om alles te implementeren en te meten en vooral: wat doe je met al die informatie? Nogmaals, ik denk liever andersom. We wilden het gezondste gebouw bouwen, op basis van wetenschappelijke inzichten over prestaties van mensen. Samen met de Delft University of Technology werken we aan de meest optimale combinatie van klimaat, licht en geur binnen de muren van het DVIC. Wij bepalen per ruimte wat de beste instelling is, passend bij het type meeting. Dat is echt nieuw, en betekent ook dat je als gebruiker niet zelf aan de knoppen kan draaien… het optimum is vooraf bepaald en ingeregeld. Dat is in het begin vast wel even wennen, maar collega’s zullen het verschil echt gaan merken. Natuurlijk is feedback heel belangrijk. Daarom is het mogelijk om op een tablet aan de wand na elke meeting feedback te geven op de beleving van de ruimte. Mocht het nodig zijn, dan passen we de instellingen aan. Maar niet als deze afwijken van de wetenschappelijk bewezen uitgangspunten. 

Je begrijpt dat wij graag een voortrekkersrol spelen in gebouwperformance, dat heeft echt de toekomst. Onze ervaring en digitale oplossingen nemen wij uiteraard mee naar nieuwe projecten voor onze opdrachtgevers. We kunnen digitalisering als product gaan aanbieden en als koploper gezonde gebouwen verkopen op basis van wetenschappelijk aantoonbare resultaten. Zo kan in de toekomst iedereen ervaren hoe fijn het is om te werken in een zo gezond mogelijk en duurzaam gebouw. En gelukkig zijn wij zelf als eerste aan de beurt.

 

 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.