Vorige
Nieuws

Olasfa na elf jaar afgerond

Na een periode van elf jaar is het zo ver: de sanering van het Olasfa-terrein is officieel afgerond. Op dinsdag 30 november 2021 is de beschikking op het evaluatierapport ontvangen.  

In opdracht van de provincie Overijssel heeft Dura Vermeer het drieënhalve hectare grote terrein van de voormalige Olster Asfalt Fabriek (Olasfa) tot op twaalf meter diepte gesaneerd. De grond en het grondwater van het terrein waren ernstig verontreinigd door resten dakasfalt en teerproducten die de asfaltfabriek in de vorige eeuw produceerde. Met het fabricageproces zijn sinds 1913 zeer veel olie- en teerproducten in de bodem verdwenen.  

Eind 2019 waren alle streefwaardes in de bodem bereikt en konden alle installaties voor de sanering worden gedemonteerd en afgevoerd. In totaal werd ruim zeshonderd meter aan damwanden verwijderd. Het project is nu volledig afgerond en daarmee is het terrein nu gereed voor de realisatie van de parkeerplaats voor het naastgelegen farmaceutisch bedrijf Abbott.  

Herinrichting Olasfa-terrein

Demonteren van damwanden.

Oplevering Olasfa

Toekomstige inrichting na sanering.

Innovatieve saneringstechniek 

In 2011 startte Dura Vermeer met behulp van een innovatieve stoomtechniek met het reinigen van de bodem. Het plaatsen van damwandkuipen maakte het mogelijk de bodem te ontwateren en vervolgens tot boven de 100 graden te verhitten met stoom. Zo is er tot op twaalf meter diepte gesaneerd en bijna 1100 ton verontreinigd puur product uit de zanderige bodem verwijderd.  

Positieve terugblik 

Ondanks de complexiteit en de wijzigingen binnen het werk is het Olasfa-terrein naar tevredenheid van de provincie Overijssel opgeleverd. Tijdens de werkzaamheden is de stoomsaneringstechniek verder doorontwikkeld en dat heeft bijgedragen aan de succesvolle sanering. Een mooi voorbeeld van maatwerk, samenwerking en doorzettingsvermogen! 

1
6
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!