Vorige
Nieuws

Samenwerking houtzagerij biedt circulaire mogelijkheden voor Dura Vermeer

Op 19 september werd op gepaste wijze houtzagerij Hoeksch Hout geopend. Het doorzagen van een boomstam was het startsignaal van een unieke samenwerking. Het toepassen van hout in projecten speelt binnen Dura Vermeer een grote rol. Op deze manier kunnen we niet alleen stamhout uit de omgeving, maar ook geoogst hout inzetten voor nieuwe projecten.

Urban Miner is de unieke circulaire bouwhub van Dura Vermeer. Binnen Urban Miner werken we aan het sluiten van ketens voor zowel bouw- als infra projecten. We geven hierbij verder invulling aan onze duurzaamheidsambities en spelen in op de vraag van klanten naar het hergebruik van grondstoffen en materialen.

We geloven dat houtbouw ook zeker circulair kan zijn.

Circulariteit en duurzaamheid 

Gebruikte bouwmaterialen en gebouwonderdelen kunnen vaak prima een nieuwe bestemming krijgen. In samenwerking met deze houtzagerij werken we dan ook aan het bewerken van geoogst hout om dit vervolgens weer in te zetten als nieuwe bouwmaterialen. Dit circulaire hout wordt bovendien bewerkt en klaargemaakt voor hun nieuwe functie door de mensen van de sociale werkplaats.

Sandra van der Lee, Circulair Manager en kartrekker van de Urban Miner, geeft aan: “Het gebruik van hout is een steeds belangrijker onderwerp binnen de bouw en we geloven dat hout bovendien ook zeker circulair kan zijn.” Het was een mooi idee die beide partijen graag wilden verkennen. “We zagen eigenlijk direct de potentie van Urban Miner in samenwerking met Hoeksch Hout.” Martijn Trouwborst, oprichter van Hoeksch Hout, vertelt enthousiast over de samenwerking. “We werken natuurlijk vooral met vers hout, maar we gaan nu ook kijken naar hoe we sloophout weer een tweede leven kunnen geven.”   

Opening van houtzagerij

De opening van de zagerij werd in stijl gedaan.

Toepassingen van hout

Martijn Trouwborst vertelt meer over de toepassingen van (circulair) hout

De cirkel is rond 

Samen met de verschillende zogenoemde ‘houtcaptains’ werd de opening op informatieve en feestelijke wijze vormgegeven. Tim Peeters was een van de houtbouw specialisten die aanwezig was op het evenement: “Wat superleuk is, is dat Dura Vermeer ontstaan is uit een timmerfabriek. En de cirkel is nu weer een beetje rond.” Tijdens de opening werd informatie gegeven over de verschillende staten waarin het hout zich kan verkeren als het binnenkomt en konden we zien wat je er dan zoal mee kunt. “We hebben heel veel sloopafval op onze bouwprojecten, en ook veel sloophout. Daar betalen we voor om dat af te laten voeren en hier kunnen we dat opwaarderen tot nieuwe producten.” 

Verwerken van nieuw hout

Het nieuwe hout wordt verwerkt tot bruikbare planken.

Klaarmaken gebruikt hout

Geoogste planken worden bewerkt voor gebruik in nieuwe projecten

Ons steentje bijdragen aan een betere toekomst: daar doen we het voor. Ook Martijn ziet de samenwerking als een mooie manier om rekening te houden met een duurzame toekomst: “Ik hoop dat de groene impact alleen maar groter wordt en naar mijn mening moet dat gewoon gebeuren door samen te werken.”  

Meer over Urban Miner

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!