Vorige
Nieuws

SmartDock – de multifunctionele parkeeroplossing van de toekomst

Twee weken geleden heeft Continental Car Parks de mobiliteitshub SmartDock opgeleverd aan Dura Vermeer Vastgoed. Vanaf eind april nemen de eerste bewoners van de nieuwe stadswijk Elements in Haarlem deze parkeergarage-van-de-toekomst in gebruik. Met horeca, een pakketpunt en ruimte voor bijvoorbeeld een sportschool in de plint biedt deze groene mobiliteitshub meer dan parkeerfaciliteiten alleen.

“SmartDock past helemaal in onze visie op toekomstige gebiedsontwikkelingen, waarin duurzaam wonen en mobiliteit de hoofdrol spelen. Bewoners hechten niet alleen aan comfortabele en toekomstbestendige woningen in een groene omgeving, maar willen ook een goede oplossing voor hun parkeerbehoefte,” aldus Thomas van Sliedregt. “SmartDock is hierop het ideale antwoord.” 

Multifunctioneel, bovengronds en modulair

In de bovengrondse SmartDock is ruimte voor 283 parkeerplaatsen die deels zijn voorzien van elektrische laadpunten. Bewoners lopen vanuit de SmartDock naar hun woning, waarbij zij onderweg even een pakketje oppikken bij het pakketpunt, langs de sportschool gaan of aanschuiven in de horeca, die zij in de plint vinden. De open structuur, houten lamellen, groene gevel en het groene dak bestaande uit verschillende planten maken van SmartDock een comfortabel en veilig middelpunt in deze rustige nieuwe stadwijk.

SmartDock is modulair ontworpen en aan te passen aan toekomstige wensen van bewoners. “Steeds meer jonge mensen kiezen voor een deelauto, anderen gaan terug van twee auto’s naar één of pakken liever de (elektrische) fiets. Dat heeft effect op de parkeerbehoefte en daarom hebben we gekozen voor een flexibele parkeergarage die meer biedt dan een parkeeroplossing alleen,” zegt Thomas. “In SmartDock komen bewoners letterlijk en figuurlijk thuis, in een open, groene en veilige omgeving.” 

Dura Vermeer als exploitant

Dura Vermeer Vastgoed neemt voor het eerst de exploitatie zelf in handen. “Willen we parkeergarages rendabel houden, dan moeten we kiezen voor bovengrondse, flexibel aan te passen gebouwen waarin ook andere commerciële functies de exploitatie aantrekkelijk maken,” benadrukt Thomas. “Met het aanbieden van deelmobiliteit verwachten we bovendien een flinke boost te geven aan de plaatselijke deeleconomie en verlagen we de parkeerdruk in de wijk. Onze ervaringen met de exploitatie nemen we mee naar toekomstige SmartDocks, zoals in de geplande gebiedsontwikkeling WijCK in Pijnacker-Nootdorp. Daarbij trekken wij graag opnieuw op met Continental Car Parks, die als samenwerkingspartner uitstekend is bevallen.”

 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.