Vorige
Nieuws

Uitvoerder Sjoert kan bij Dura Vermeer helemaal zichzelf zijn: ‘Ik ben hier keihard gegroeid’

Sjoert van Zoelen werkt sinds vorig jaar als uitvoerder bij Dura Vermeer Bouw Midden West. Een flinke carrièreswitch voor de voormalig HR-manager, maar ze heeft haar passie inmiddels gevonden: “Ik kan bij Dura Vermeer zijn wie ik ben.” 

Er is geen twijfel over mogelijk, Sjoert is gek op haar baan. Er verschijnt een brede glimlach op haar gezicht als ze probeert samen te vatten wat haar werk als uitvoerder nou zó mooi maakt. “Als uitvoerder creëer je echt iets. Vorig jaar stond ik voor de bouwvak op een vlak stuk grond en nu, bijna een jaar later, staat er een gebouw van zes verdiepingen waar we druk zijn met de gevel. Elke inspanning die je als uitvoerder levert, draagt bij aan de voortgang van de bouw. Je ziet je project elke dag groeien. Ik vind het fantastisch.”  

Noodgedwongen 
Ze geeft toe, als je haar twintig jaar geleden had verteld dat ze in de bouw zou gaan werken als uitvoerder, had ze het niet geloofd. Sjoert werkte de afgelopen jaren onder meer als HR-manager en als zelfstandig ondernemer met het zetten van glas-in-loodramen. Maar nadat ze door een motorongeluk tijdelijk in een rolstoel zat en haar werk niet meer kon doen, moest ze noodgedwongen op zoek naar een nieuwe baan. Ze zocht eigenlijk naar een baantje dat ze kon doen naast haar klussen als glaszetter, maar stuitte op een hele nieuwe carrière. “Ik zag in de krant een advertentie van een detacheerder in de bouw die een zij-instromer zocht, een traject van werken en leren. Als glaszetter stond ik al jaren op de steigers en had ik veel contact met timmermannen, schilders en metselaars. Ik wist dat het sfeertje op de bouw mij goed lag en besloot de uitdaging aan te gaan.” 

Ik heb mijn eigen toren, hoe gaaf!

Communiceren, plannen en organiseren en coördineren is naast technische kennis ook heel belangrijk.

Vereisten 
Sjoert kwam terecht bij een aannemer in de werkvoorbereiding, maar voelde direct dat ze daar niet thuishoorde. “Ik wil met mensen praten, buiten zijn en zorgen dat dingen van de grond komen. Ik houd van aanpakken en word enorm onrustig van de hele dag achter een computer zitten.” Uitvoerder was de rol die haar op het lijf was geschreven. “Als uitvoerder zorg je dat de gebouwen die in het voortraject zijn uitgedacht, daadwerkelijk gerealiseerd worden. Je coördineert alles met onderaannemers en leveranciers, zorgt dat de werklieden op de bouw altijd weten waar ze aan toe zijn en goed samenwerken, dat er voldoende materialen beschikbaar zijn op de meest efficiënte locatie en dat de bouwplaats veilig is. Oftewel je zorgt dat alles plaatsvindt op het juiste moment en de juiste manier.”  

Dat ze geen bouwkundige achtergrond heeft, staat haar als uitvoerder niet in de weg. De technische kennis die noodzakelijk is vergaart zij door het bestuderen van details, het sparren met collega's en het lezen van handboeken. “Communiceren, plannen, organiseren en coördineren is ook heel belangrijk, en dat kan ik als de beste.” 

Vrouw in de bouw
Waar ze bij haar vorige werkgever niet serieus werd genomen als vrouw in de bouw, voelde Dura Vermeer als een warm bad. “Ik vond het best spannend om met mijn weinige ervaring in de bouw te beginnen bij een nieuwe werkgever. Ik was onzeker geworden omdat mijn werk bij mijn eerste werkgever werd ondermijnd. Meermaals hoorde ik dat ‘huisvrouwen niet op de bouw horen’.” Een bevriende uitvoerder moedigde haar aan niet te op te geven. “Hij zei dat ik misschien nog niet alle bouwkundige kennis in huis had, maar wel alle overige benodigde eigenschappen die een sterke uitvoerder vormen. Hij geloofde in mij.” De uitvoerder droeg Sjoert in het voorjaar van 2021 voor bij Dura Vermeer. Over een paar maanden komt ze in vaste dienst. “Ik ben met open armen verwelkomd.” 

Als uitvoerder zorg je dat de gebouwen die in het voortraject zijn uitgedacht, daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Elk stapje dat je zet, is een klein succesje.

Ontwikkelende bouwer 2.0 
Wat Dura Vermeer tot een fijne werkgever maakt? “Ik kan hier zijn wie ik ben. Mijn zelfvertrouwen is de afgelopen maanden keihard gegroeid omdat ik word geaccepteerd en gewaardeerd. Ik hoef mij niet anders voor te doen dan ik ben. Het feit dat ik een vrouw ben speelt totaal geen rol. Ik word beoordeeld op mijn houding en mijn talenten.” Volgens de uitvoerder is Dura Vermeer een ontwikkelende bouwer 2.0: “In de bouw heerst vaak een machocultuur, maar Dura Vermeer is een sociale ontwikkelaar en bouwer met oog voor de mens. Er worden hoge eisen gesteld aan gedrag. Persoonlijke en professionele ontwikkeling wordt enorm gestimuleerd. Ik zie niet alleen mezelf, maar ook andere nieuwe collega’s hier opbloeien.” Het speelt volgens Sjoert ook mee dat collega’s het unaniem belangrijk vinden om plezier uit hun werk te halen. “Binnen het team waar ik nu werk is het hebben van een positieve sfeer echt een speerpunt. Ons team is bewust samengesteld met personen die qua karakter goed bij elkaar passen en fijn kunnen samenwerken. Voor onverschillige horken is geen plek bij dit bedrijf.” 

Eigen toren 
Momenteel werkt Sjoert voor het eerst zelfstandig als uitvoerder aan een project. “Onder de vleugels van de bouwplaatsmanager”, voegt ze toe. Binnen het project Elements in Haarlem is ze verantwoordelijk voor de uitvoering van een woontoren van zes verdiepingen. “Ik heb mijn eigen toren, hoe gaaf”, vertelt ze trots. Op haar werkdagen verveelt ze zich geen seconde: “Een doorsnee dag bestaat niet.” Toch doet ze een poging haar werkzaamheden te omschrijven: “Ik neem met de kraanmachinist de hijswerkzaamheden door, coördineer alle werkzaamheden tijdens de dagstart, loop meerdere keren per dag over de bouwplaats om te zien of alles soepel en volgens afspraak verloopt, voer kwaliteitscontroles uit, kijk in het 3D-model of alle details kloppen, beantwoord vragen over het ontwerp, zorg dat alle materialen op tijd besteld worden voor de onderaannemers, voer persoonlijke gesprekken om vast te stellen of iedereen lekker in zijn vel zit, zit mensen achter de broek aan als ze afspraken niet nakomen, werk de planning bij en bereid de volgende dag voor.”  

Elke inspanning die je als uitvoerder levert, draagt bij aan de voortgang van de bouw.

Ik zie niet alleen mezelf, maar ook andere nieuwe collega’s hier opbloeien!

Elke dag trots
Ze lacht terwijl ze toegeeft dat het slechts een greep uit haar werkzaamheden is. “Het werk van een uitvoerder is geen kabbelend beekje, maar dat wil ik ook niet. Ik wil uitgedaagd worden, alert zijn en zaken aanpakken. Achterover leunen doe ik wel in mijn privéleven.” Het veeleisende karakter van de baan als uitvoerder is precies wat Sjoert aanspreekt. “Elk stapje dat je zet, is een klein succesje. En terwijl jij van succesje naar succesje werkt, zie je ondertussen een gebouw de lucht ingaan. Je hebt elke dag iets om trots op te zijn.” Naar haar werk als glas-in-loodzetter of HR-manager verlangt ze niet terug. “Ik heb mijn passie gevonden. Geen enkel gebouw is hetzelfde, dus bij elk project leg je weer een nieuwe puzzel. Dit wordt nooit saai.” 

Werken bij Dura Vermeer Bouw Midden West
Wij zijn een ontwikkelende bouwer met ruim 250 enthousiaste collega’s. Wij zijn onderdeel van de Divisie Bouw en Vastgoed en herkenbaar in groen en geel. Onze ambitie is groot en met veel enthousiasme ontwikkelen en bouwen wij gezonde en fijne leefomgevingen, waar mensen zich thuisvoelen. Bouw jij mee aan de duurzame samenleving van morgen? Bij ons kun je laten zien hoe uniek je bent, wat je kan en samen maken we het waar! Check onderstaande link voor de vacatures. Tot gauw!  

Werken bij Dura Vermeer Bouw Midden West
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.